"Explozia de pe Nord Stream 1 și Nord Stream 2 nu au nicio relevanță în ceea ce privește aprovizionarea cu Gaze din import a României. Noi, în țară, la Transgaz, ne-am luat toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea în funcționare a sistemului național de transport. Suntem la sfârșitul reviziilor mentenanței, în așa fel încât, începând cu 1 noiembrie, să avem toate lucrările de mentenanță finalizate și să nu mai fi necesare întreruperi pentru anumite activități de mentenanță pe perioada iernii.
Am importat ieri circa 5 milioane de metri cubi de gaze, astăzi sunt nominalizate 6,2 milioane de metri cubi de gaze, din care 4,1 sunt tranzit prin România. Dar important e ceea ce am înmagazinat. Ieri s-au înmagazinat 12,3 milioane de metri cubi de gaze, azi, până mâine dimineață, circa 11 milioane de metri cubi de gaze.
Suntem, față de aceeași dată a anului trecut, cu 375 de milioane de metri cubi de gaze mai multe înmagazinate.
Practic, astăzi avem înmagazinate 2,6 miliarde de metri cubi de gaze, care sunt volume suficiente pentru a trece iarna comparativ cu anii precedenți", a declarat Ion Sterian, director general S.N.T.G.N. Transgaz S.A, în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică.
Rezerve de energie pentru iarnă și resurse de independență energetică| Conferinţă naţională “România Inteligentă”Asigurarea înmagazinării de gaze - obiectiv de etapa indeplinit. Ce urmează? Noile rute de aprovizionare cu gaze - alternative de criză sau soluții pe termen lung? Reprezentanți ai Guvernului României, Parlamentului Românei, ANRE, companiilor relevante din domeniul transportului de gaze naturale si înmagazinarii subterane a gazelor naturale din România vor interacționa în mod direct în plenul conferinței.
Publicată de Antena 3 pe Miercuri, 28 septembrie 2022