Acestea sunt plantele care ar putea deveni treptat o importantă sursă de hrană pentru omenire, dacă ne gândim că peste o treime din solul Planetei este deja degradat.
Elev în clasa a X-a la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", din Constanța, Andrei Foca a gândit și proiectat integral un fotobioreactor care crește și cercetează culturi de microorganisme. S-a axat pe alge pentru că se declară convins de utilitatea lor.
"Cu cât crește populația, cu atât n-o să mai avem mâncare destulă pentru toată lumea. Algele pot fi o soluție bună pentru această situație.
De aceea m-am gândit să creez un dispozitiv pentru cercetarea lor, încât acesta nu este pentru masă-producție, ci pentru determinarea factorilor optimi pentru creșterea anumitor specii", spune Andrei Foca.
Fotobioreactorul creat de Andrei s-a impus în fața contracandidaților veniți din toată lumea la Campionatul Internațional de Robotică de la Oradea.
Algele a căror dezvoltare este cercetată de fotobioreactorul inventat de elevul constănțean joacă deja un rol benefic în industria biocombustibililor, dar și în farmacie, alimentație sau agricultură.
Nu-i lipsește motivația, însă Andrei are nevoie de susținere financiară pentru a-și realiza proiectele. Mai ales că, în viitor, vrea să devină inventatorul unui robot umanoid.