O reţea de sute de camere video vor citi numerele de înmatriculare a camioanelor şi vor fi conectate în cel mai important sistem informațional de urmărire a materialului lemnos.
Proiectul a fost detaliat în cadrul conferinţei regionale "România redevine verde - trei paşi fără întoarcere | Un nou Cod Silvic, o campanie de împădurire fără precedent, o strategie de digitalizare", organizată de Antena 3 CNN în cadrul platformei România Inteligentă.
Noile camere care vor fi instalate în păduri şi conectate la sistemul SUMAL 2.0 şi vor funcţiona precum un radar. Este un sistem similar cu cel al camerelor pentru rovinietă care îşi va îndrepta atenţia asupra drumurilor de transport al lemnului.
”Sunt 46 de milioane pentru digitalizarea ocolului silvic”, a declarat Gabriel Oltean, Consilier Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Echipele de teren vor fi dotate cu autovehicule off road, drone cu cameră optică, termică şi senzor LIDAR, iar pentru imaginea de ansamblu se va supraveghea totul şi din satelit.
Investiţia ar urma să ne pună pe harta ţărilor care utilizează cele mai moderne tehnologii pentru modernizarea stării pădurilor.
”Eu cred în acest proces de digitalizare al sectorului silvic, pentru că el nu va însemna doar un risc mai mic de a pierde pădurile din România, dar, în același timp, cred că va aduce și populația mai aproape de ceea ce se întâmplă în păduri”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Vor fi folosite imagini satelitare pentru fiecare zonă de pădure pentru a identifica eventualele schimbări. Acestea vor fi confruntate cu bazele de date SUMAL pentru a verifica dacă tăierile sunt făcute legal sau nu.