Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Giles Dickson, CEO Wind Europe, despre energia regenerabilă din țara noastră: "România are mai multe obligații"

Giles Dickson, CEO Wind Europe, despre energia regenerabilă din țara noastră: "România are mai multe obligații"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:33 13 Mar 2024 Modificat la 12:33 13 Mar 2024
Giles Dickson
Giles Dickson, CEO Wind Europe, despre energia regenerabilă din țara noastră: "România are mai multe obligații" Sursa foto: Antena 3 CNN

Giles Dickson, CEO Wind Europe, companie care promovează utilizarea energiei eoliene în Europa, a vorbit, în cadrul conferinței România Inteligentă, despre obstacolele pe care România trebuie să le depășească, astfel încât să devină un jucător important pe piața energiei regenerabile.

"Până la 1 iulie anul acesta, România, ca toate statele membre din UE, trebuie să aplice noile reglementări ale Uniunii Europene, fiind vorba inclusiv despre reglementări pentru energia solară.

Toate deciziile necesare pentru fiecare proiect durează doi ani, anume doi ani pentru toate deciziile care stau la baza unui parc eolian sau solar. Este foarte important să fie accelerate procesele de avizare și autorizare.

România trebuie să facă toate aceste lucruri până la 1 iulie anul acesta. România are și obligații, pe lângă cele din directivă, pentru că România este una dintre cele 26 de țări care au semnat Carta pentru Energia Eoliană în 2023, motiv pentru care trebuie să accelereze procesul de autorizare, concentrându-se pe faptul că trebuie să existe un ghișeu unic, în care autoritățile implicate să fie prezente.

Conferința Națională ”Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice“ | Antena 3 CNN “România Inteligentă”

Conferința Națională ”Semnal verde pentru energia regenerabilă din România, eliminarea piedicilor puse în calea investițiilor energetice“ | Antena 3 CNN “România Inteligentă”

Posted by Antena 3 on Wednesday, 13 March 2024

Bineînțeles, există probleme și în ceea ce privește interacțiunea între parcurile eoliene și radarele aviației. Cel mai bun exemplu este Estonia, care are graniță directă cu Rusia. Estonia are reguli foarte stricte, atât de stricte încât nu putem contrui parcuri eoliene decât pe 10% din teritoriu.

Ei investesc în tehnologie radar modernă și, peste noapte,  am ajuns să putem contrui pe 60% din teritoriul Estoniei, datorită tehnologiei avansate.  Această tehnologie este disponibilă pentru toate țările din UE și vă încurajăm să discutați cu Estonia.

Am făcut această comparație între România și alte țări din UE pentru că acestea sunt datele la care se uită investitorii. Sunt mulți cei care vor să investească în energia solară și eoliană. Un aspect-cheie este reprezentat de imaginea și reputația autorităților publice.

În România, când trimiți hârtiile la Autoritatea Aeronautică și nu primești niciun răspuns timp de luni de zile, atunci investitorii pleacă. Trebuie să fie rezolvată această problemă, altfel investitorii vor pleca în altă parte", a spus Giles Dickson, CEO Wind Europe, la Conferința România Inteligentă.

×
x close