"O parte dintre veşti au fost deja amintite de ministrul Virgil Popescu, de reprezentanţii industriei producătorilor români de energie solară şi eoliană şi sigur, a amintit şi domnul Chiriţă (n.r. Dumitru Chiriţă - preşedintele ANRE).
În esenţă, astăzi ne confruntăm cu trei mari provocări la nivel european. Prima este cea pe termen mediu şi lung, cea a schimbărilor climatice şi nevoia de a face ceva şi de a fi forţa care dă direcţia la nivel global pentru a reduce şi a decarboniza industria, economia, sistemele energetice până în anul 2050.
A doua este cea a preţurilor mari la energie, situaţie începută chiar dinainte de invadarea ilegală a Ucrainei de către Rusia, şi care riscă acum să dureze din cauza acestei crize şi a treia mare provocare este cea a independenţei energetice, a securităţii energetice a Uniunii Europene, exacerbată mai ales de războiul din Ucraina.
La toate aceste trei mari provocări, energia regenerabilă poate reprezenta o soluţie. Pentru a atinge ţintele din 2030, reducerea cu 55% a emisiilor şi decarbonizarea totală, zero emisii în 2050, un rol major îl va juca energia regenerabilă", a declarat europarlamentarul Cristian Buşoi.
Energia regenerabilă, soluție anticriză și șansa pentru independență| Conferinţă naţională România InteligentăCare sunt țintele europene pentru România în domeniul energiei regenerabile? Reprezentanți ai Guvernului României, Parlamentului Românei, companii relevante din domeniul energiei regenerabile, organizații si asociații de profil vor interacționa în mod direct în plenul conferinței.
Publicată de Antena 3 pe Joi, 26 mai 2022
Energia regenerabilă, soluţia pentru decarbonizarea totală
Cristian Buşoi a mai explicat că pentru atingerea obiectivului propus pentru 2050 şi anume decarbonizarea totală, energia regenerabilă va juca un rol extrem de important.
"Fără capacităţi mari de energie regenerabilă nu vom putea atinge acest obiectiv şi sunt de acord că trebuie să fie un plan, investiţii continue, de acum şi până aproape de 2050 şi chiar şi după 2050.
Energia regenerabilă poate reprezenta o siguranţă că volatilitatea preţurilor, joacă un rol important şi este unul dintre pilonii RePower EU. Nu vom mai avea aceste fluctuaţii şi aceste jocuri ale preţurilor.
Iar în ceea ce priveşte securitatea energetică, zero dependenţă faţă de Rusia, înlocuirea importurilor de gaze din Rusia, cât mai repede posibil, până la sfârşitul acestui deceniu, dar cu mult înainte de sfârşitul acestui deceniu spuneam noi în Parlamentul European", a mai explicat Cristian Buşoi.