Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Dr. Radu Țincu, despre problemele cauzate de consumul de droguri încă din adolescență: „Vor avea sechele neuro-psihice definitive”

Dr. Radu Țincu, despre problemele cauzate de consumul de droguri încă din adolescență: „Vor avea sechele neuro-psihice definitive”

Dr. Radu Țincu, despre problemele cauzate de consumul de droguri încă din adolescență: „Vor avea sechele neuro-psihice definitive”
Dr. Radu Țincu a vorbit despre riscurile consumului de droguri | Sursa foto: captură video Facebook
de Andreea Ştefan    |    26 Iun 2024   •   12:58

Dr. Radu Țincu, șeful secției ATI II - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgență București, a vorbit, în cadrul conferinței ”PREVENȚIE, NU ADICȚIE. Investiție pentru siguranța generațiilor viitoare”, despre riscurile consumului de droguri, mai ales atunci când acesta începe de la vârste fragede.

Conferința națională România Inteligentă ”PREVENȚIE, NU ADICȚIE – investiție pentru siguranța generațiilor viitoare“

Conferința națională România Inteligentă ”PREVENȚIE, NU ADICȚIE – investiție pentru siguranța generațiilor viitoare“ Conferința națională este organizată de Antena 3 SA și Agenția Națională Antidrog și postul de televiziune ANTENA 3 CNN cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri, zi marcată în fiecare an la 26 iunie cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare al populației cu privire la problema majoră pe care o reprezintă abuzul și traficul ilicit de droguri pentru sănătate.

Publicată de Antena 3 pe Marţi, 25 iunie 2024

„În spital, vedem ceea ce si Agenția Națională Antidrog prezintă în fiecare an, faptul că avem o scădere a vârstei de consum, faptul că acum 10 ani nu existau copii de 12-13 ani care să se interneze în spitale cu supradoze de substanțe psihoactive. Faptul că în ultima perioadă nu mai discutăm de adicție doar la o singură substanță, vorbim de poliadicții. Este halucinant să vezi un buletin de analize cu 6-7 substanțe psihoactive simultan și alcool, la un tânăr de 17-18 ani.

Din păcate, în ultimii ani există un shift de comportament din zona drogurilor clasice către cea a noilor psihoactive. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că noile psihoactive sunt mult mai ușor de procurat, sunt mai ieftine. Gândiți-vă că o substanță stimulatoare a sistemului nervos central poate să fie cumpărată cu 7-8 lei, comparativ cu cocaina, care este un drog foarte scump. Pe de altă parte, în ultima perioadă a crescut foarte mult producția acestor substanțe psihoactive noi, care se obțin cu ușurință prin sinteză chimică și care sunt deja produse la nivelul UE.

Ceea ce îngrijorează este faptul că aceste noi substanțe psihoactive au o potență mult mai mare comparativ cu drogurile clasice. (...) Acest lucru duce la riscul apariției unor supradoze extrem de ușor și creează premisele de a produce dependență, pentru că modifică cu foarte mare rapiditate expresia receptorilor la nivel celular și produc sevraje foarte puternice. (...) Aceste substanțe produc o depersonalizare, (...) iar atunci când se află în sevraj au acel comportament în care merg pe stradă fără niciun fel de țintă, sunt total decuplați de timp și spațiu. 

Cred că aici ar trebui să ne punem problema: ce se va întâmpla în următorii 10-15 ani cu societățile europene în momentul în care acești tineri care consumă astfel de substanțe vor avea anumite sechele neuro-psihice definitive. Sunt foarte multe studii care arată impactul pe care consumul de substanțe psihoactive noi în perioada adolescenței îl are în perioada adultă. Vorbim de tulburări de comportament, tulburări de agresivitate și, foarte mulți dintre ei, chiar cu tulburări psihiatrice”, a spus dr. Radu Țincu în cadrul conferinței.

×
Subiecte în articol: Dr. Radu Ţincu consum de droguri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Salariul minim crește la 3.700 de lei. Câți bani primesc angajații, de azi
x close