Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Digitalizarea şi ecologizarea, provocări cu care se confruntă fermierii. Boloş: "Ne trebuie IT-işti în domeniul agricol"

Digitalizarea şi ecologizarea, provocări cu care se confruntă fermierii. Boloş: "Ne trebuie IT-işti în domeniul agricol"

Digitalizarea și ecologizarea sunt principalele provocări cu care se confruntă agricultura românească. 

marcel bolos
Digitalizarea şi ecologizarea, provocări cu care se confruntă fermierii. Boloş: "Ne trebuie IT-işti în domeniul agricol" Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    09 Noi 2022   •   10:40

Agricultura evoluează pe zi ce trece, iar fermierii din țara noastră au nevoie de ajutor pentru a ține pasul cu noile tehnologii din domeniu. 

Autoritățile caută acum soluții pentru a-i ajuta pe agricultori să se dezvolte. Totodată, fermierilor loviți de mai multe crize în ultima vreme li se cere să devină cât mai verzi, deși asta presupune și alte cheltuieli. 

Aceste provocări au fost prezentate și dezbătute în cadrul Conferinței "Soluţii de finanţare pentru agricultură / Siguranţa alimentară şi rezistenţa la crize" organizată de Antena 3 CNN.

Pentru a sprijini dezvoltarea agriculturii românești, autoritățile caută acum fonduri. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că ţara noastră trebuie să investească în robotică, automatizări şi agricultură.

"Am început discuţii pentru formarea de IT-işti în domeniul agricol pentru că de multe ori echipamentele agricole au şi dotările necesare pentru a fi utilizate la potenţial maxim, dar nu poate fi exploatat din lipsă de cunoştinţe", a spus ministrul Marcel Boloş.

Vin însă vești bune de la Bruxelles, unde europarlamentarii au reușit să respingă și să ceară modificarea regulamentului Comisiei Europene privind utilizarea pesticidelor, deoarece i-ar fi afectat și mai rău pe fermierii loviți de criză după criză.

Totodată, ministrul Agriculturii a anunțat în premieră că programul pentru ajutoare oferite fermierilor s-a prelungit până la finalul anului viitor, iar treptele de sprijin sunt mult mai ridicate.

"Am primit de la comunicarea Comisiei, prin care pe cadrul acesta de criză s-a prelungit, iar treptele de sprijin sunt mult mai ridicate. 

Dacă pentru producţia primară era 62.000 de euro, acum este 250.000, dacă pentru piscicultură era 75.000 de euro, acum e 300.000, ceea ce înseamnă o plajă extraordinară de a da ajutoare de stat", a anunţat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Conferinţa Naţională "Soluţii de finanţare pentru agricultură / Siguranţa alimentară şi rezistenţa la crize" a fost organizată de Antena 3 CNN, în cadrul platformei România Inteligentă.
 

×
Citește mai multe din România Inteligentă
» Vezi toate știrile din România Inteligentă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close