Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă El este campionul național la rezolvarea cubului rubik, la doar 13 ani: „M-am antrenat în fiecare zi și am ajuns din ce în ce mai rapid”

El este campionul național la rezolvarea cubului rubik, la doar 13 ani: „M-am antrenat în fiecare zi și am ajuns din ce în ce mai rapid”

BeFunky-collage (99)
El este campionul național la rezolvarea cubului rubik, la doar 13 ani: „ M-am antrenat în fiecare zi în acești ani și am ajuns din ce în ce mai rapid” / sursă foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Iun 2024   •   21:35

La doar 13 ani, Ianis Chele este campion național la rezolvarea cubului rubic. Adolescentul a adus României zeci de medalii de la competiții internaționale de prestigiu. El a reușit rezolvarea cubului Rubik 3x3 în mai puțin de 5 secunde, fiind cel mai rapid din România. Cu un impresionant total de 68 de recorduri naționale, Ianis se află printre cei mai promițători cuberi din Europa, având șanse reale pentru un record european în viitorul apropiat.

Ianis Chele s-a înscris recent în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, desfășurată la nivel național de Fundația Dan Voiculescu, recunoscându-i-se astfel nu doar talentul, dar și contribuția sa în promovarea sportului și a excelenței în educație în rândul tinerilor din România.

Ianis a declarat că s-a antrenat 4 ani pentru a ajunge la astfel de performanțe.

„Am făcut 4 ani și trei luni. Prima mea rezolvare a fost în 5-6 minute și după m-am antrenat în fiecare zi în acești ani și am ajuns din ce în ce mai rapid”, a declarat Ianis, în direct la Antena 3 CNN.

De asemenea, tânărul a vorbit și despre calitățile necesare pentru a ajunge campion național.

„Nu ai nevoie de nimic neapărat. Este destul de simplu să înveți după tutorial, doar că te ajută să ai vedere în plan și dexteritate. 

Asta poate ajuta și la rezolvarea problemelor la matematică”, a mai declarat campionul.

Cât despre planurile de viitor, Ianis își dorește să ajungă la un record european, iar apoi la unul mondial.

„Sper să se întâmple cât mai devreme posibil și simt că sunt deja foarte aproape. Cât e recordul european? Recordul european este de 3 secunde și 67 de sutimi, iar eu am 4 secunde și 700, deci sunt destul de aproape.

Când termin licelul m-am gândit că vreau să mă îndrept spre zona georgrafie sau matematică. Geografia îmi place, am învățat-o vara, mă uitam la videoclipuri pe YouTube și a început să-mi placă”, a mai spus Ianis. 

 

 

 

 



 

×
Subiecte în articol: Ianis Chele campion național cub rubik
Citește mai multe din România Inteligentă
» Vezi toate știrile din România Inteligentă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close