Lupta împotriva cancerului este una dintre prioritățile UE în domeniul sănătății. Anual, sute de mii de oameni mor din cauza diferitelor forme de cancer.
Cristian Bușoi, membru al Parlamentului European, susține că există numeroase politici publice la nivel european cu privire la măsurile luate pentru a combate cancerul.
În cadrul Conferinței România Inteligentă, organizată de Antena 3 CNN, Cristian Bușoi a dat asigurări că pacienții oncologici vor fi sprijiniți în continuare prin intermediul planurilor Uniunii Europene de combatere a cancerului, lucrurile mergând într-o direcție pozitivă, în contextul în care există deja spitale în România, în care s-au făcut investiții pentru a aduce inovație în tehnicile de radioterapie.
”La nivel european, prioritatea absolută în materie de politici publice pentru sănătate este lupta împotriva cancerului.
Odată cu pandemia a existat o întărire a rolului instituțiilor europene și, în mod evident, instituțiile europene au devenit mai implicate în politicile de sănătate atât cât permit tratatele în vigoare.
Conferința Națională “Câștigă lupta cu cancerul - noile arme” | Antena 3 CNN România InteligentăConferința Națională “Câștigă lupta cu cancerul - noile arme” | Antena 3 CNN România Inteligentă
Publicată de Antena 3 pe Marţi, 12 martie 2024
Avem un program de sănătate al Uniunii Europene mult întărit, de la 400 milioane în mandatele trecute, pe șapte ani, au fost peste cinci miliarde, iar acum s-a făcut o ajustare pentru a găsi câteva fonduri suplimentare pentru Ucraina, dar în programul de sănătate al Uniunii Europene există acțiuni coordonate și proiecte care țin de strategia pentru combaterea cancerului.
Apoi avem strategia digitală în domeniul sănătății, ambiția de a interconecta dosarele de sănătate ale pacienților din Uniunea Europeană și aici pentru bolnavii de cancer, care merg în altă țară a Uniunii Europene și încearcă să-și găsească o soluție, un tratament poate mai bun sau lucrează într-o altă țară, iar interconectarea dosarelor electronice poate reprezenta un punct foarte important și este un beneficiu direct venit din fonduri europene. Marele avantaj în materie de finanțare vine în PNRR și Programul Operațional Sănătate.
În PNRR există o listă de 27 de spitale, dintre acestea avem cel puțin trei obiective care țin de reabilitarea sau construcția de centre oncologice în spitale județene deja existente: Argeș, Alba și Giurgiu”, a declarat Cristian Bușoi.