”Eu aș porni de la responsabilitățile care revin Ministerului Dezvoltării, și anume aceea de a verifica clădirile existente. Cred că, dacă până acum s-a construit extrem de mult, sunt și situații în care poate nu s-au respectat proiectele, sau poate în unele situații chiar nu au existat autorizații de construcție. Cred că de aici ar trebui să ne raportăm ca responsabilitate. Ce facem de acum în colo, modul în care gestionăm tot ceea ce se construiește pe viitor, fiindcă din astfel de situații pot apărea lucruri care pot duce la astfel de dezastre.
Dacă ne raportăm la situația patrimonială existentă, astăzi Ministerul Dezvoltării are în derulare mai multe programe pe care dorește să le implementeze. Vorbim de programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, de asemenea avem un program național care se referă la școli sigure și sănătoase și de asemenea un program național care se adresează spitalelor, programul Mihail Cantacuzino. Toate aceste programe sunt astăzi în derulare, fiecare dintre ele au anumite proceduri prealabile pentru a putea fi parcurse și pentru a putea duce la implementarea unor astfel de proiecte”, a declarat ministrul Adrian Veștea.
”Încă de la 1 ianuarie, de când am deschis aceste programe, avem peste 470 de solicitări, aproape 500 de solicitări pentru diverse clădiri care au astfel de necesități. O parte dintre aceste solicitări au intrat deja pe lista de sinteză, vorbim de aproape 160 de obiective. S-a ajuns în perioada de contractare, perioada de contractare prevede ca după expertizare și după obținerea tuturor avizelor și după emiterea autorizației de construcție, să începem reabilitarea acestor clădiri.
Un rol foarte important în derularea acestor programe îl au autoritățile publice locale care sunt obligate să inventarieze și în același timp să pregătească expertize și documentații prealabile pentru a ajunge în această etapă de contractare.
Până în prezent avem șapte contracte care sunt semnate. Sunt alocări bugetare care se fac anual, în funcție de modul în care aceste programe duc la implementare și în felul acesta putem să ducem la o siguranță din ce în ce mai mare și la scăderea gradului acestor clădiri de a avea o problemă în situația unor dezastre naturale”, a mai spus Ministrul Dezvoltării în cadrul Conferinței Naționale "Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor - soluții salvatoare”, organizată de postul de televiziune Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, alături de cotidianul național Jurnalul.
„Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluții salvatoare”/ Conferința Națională ”România Inteligent㔄Liniștea de după dezastru. Asigurarea obligatorie a locuințelor – soluții salvatoare”/ Conferința Națională ”România Inteligentă” De ce este necesară obligativitatea asigurării locuințelor în România? Care sunt avantajele schimbărilor legislative care intră în vigoare în noiembrie 2023? Vor participa reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, I.G.S.U. (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), A.S.F. (Autoritatea de Supraveghere Financiară), U.N.S.A.R. (Uniunea Națională a Societății de Asigurare și Reasigurare din România), Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România, Asociației Municipiilor din România. Moderator: Adrian Ursu
Publicată de Antena 3 pe Luni, 9 octombrie 2023