Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Conferința Națională România Inteligentă. Asigurările private de sănătate ar putea fi folosite și în spitalele publice

Conferința Națională România Inteligentă. Asigurările private de sănătate ar putea fi folosite și în spitalele publice

Conferin?a Na?ional? România Inteligent?
Conferința Națională România Inteligentă. Foto: Antena 3 CNN
de Ioana Coman    |    18 Iul 2024   •   11:19

Un model aplicat de multe state europene ar putea deveni realitate și în România. Cei care au asigurări de sănătate privată ar putea beneficia de servicii medicale chiar și în spitalele publice. Asiguratorii deja au propus un proiect pilot în acest sens, urmează ca autoritățile să analizeze această posibilitate. Beneficiile ar fi multiple, atât pentru pacienții care ar putea să își facă decontarea din două asigurări, dar și pentru sistemul public de sănătate, care nu ar mai fi sub atât de multă presiune din cauza finanțării. 

4 din 10 români ar accesa servicii medicale într-un spital public pe baza unei asigurări private de sănătate, arată datele UNSAR. Motivele sunt legate de obținerea unei a doua opinii medicale, posibilitatea de a alege doctorul care face consultul, dar și accesul la condiții bune de spitalizare. Momentan nu este posibil acest lucru în România, însă asiguratorii au adus în atenția autorităților un proiect pilot în acest sens. 

Alexandru Ciuncan - director general UNSAR: Cred că este de datoria noastră, chit că vorbim despre asiguratori, autorități, ONG-uri, mass-media, să reașezăm acest sistem pe niște baze, fără a copia un sistem de afară, ci gândind un sistem bun pentru pacient, sistem din care să facă parte și asigurările voluntare de sănătate. Cum putem asigura accesul pacienților cu asigurări private în spitalele publice, ceea ce nu se întâmplă acum. Avem un proiect pilot și am informat deja Ministerul Sănătății.

Chiar și în noua strategie de sănătate care se derulează până în 2030, Ministerul a propus un proiect pilot asemănător care prevede ca serviciile private să se poată desfășura și în spitalele publice, însă cu anumite condiții. 

Alexandru Rafila - ministrul Sănătății: După programul de lucru, un pacient care vrea să fie văzut de un anumit medic, poate apela la acel serviciu, iar medicul își opractică meseria în regim privat, iar atunci pacientul fie are o aisgurare privată, fie plătește acel serviciu. E clar că lucrurile trebuie să se schimbe, și nu că ni se pare nouă bine, ci pentru că realitatea și mai ales limitarea finanțării va impune acest lucru. 

Pe lângă contribuțiile la asigurările sociale de sănătate, peste 80% dintre români ar fi dispuși să plătească pentru intervențiile chirurgicale, recuperarea medicală, analizele de laborator dar și spitalizare, mai arată datele UNSAR.

Dr. Carmen Orban - consilier de stat, cancelaria Prim-Ministrului: Există foarte multe sisteme europene care funcționează fix așa și cred că pot fi un model de bune practici și pentru noi. Chirurgia robotică oferă multe avantaje, dar este o chirurgie aparent costisitoare. Eu cred că un pacient se poate interna cu o intervenție chirurgicală care se poate face robotic, cu avantaje mai mari, și casa de asigurări îi poate deconta operația clasică, iar diferența până la intervenția robotică o poate plăti asigurarea privată sau el personal. 

Soluțiile pentru îmbunătățirea sistemului de asigurări de sănătate au fost dezbătute în cadrul conferinței "VIITOR ASIGURAT", organizată de Antena 3 CNN în colaborare cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România. 
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close