Odată cu instalarea sistemului, gradul de infracționalitate a scăzut constant în comuna Ghiroda, iar amenzile care au curs au rotunjit bugetul local cu 400.000 de lei numai în ultimul an.
Accidente, furturi, ba chiar și momente intime - nimic nu scapă acestor camere. Polițiștii locali care stau la dispecerat monitorizează ochii digitali și scriu amenzi după amenzi.
Pe măsură ce amenzile curg, infracțiunile și contravențiile se împuținează. Oamenii s-au cumințit, știind că sunt urmăriți non-stop.
Circa 80% din străzile comunei Ghiroda sunt atent monitorizate de nu mai puţin de 120 de camere de supraveghere, care se rotesc la 360 de grade, astfel încât nicio mişcare nu trece neobservată.
Un sătean care a crezut că scapă nepedepsit aruncându-și câinele mort pe marginea drumului s-a trezit cu poliția la poartă.
Este doar un exemplu din alte 500 petrecute în acest an. Așa au strâns autoritățile din Ghiroda 400.000 de lei la bugetul local. Sumă care amortizează investiția inițială de câteva zeci de mii de euro și mentenanța de 150.000 de lei, pe an.
"Cam tot ce se întâmplă în interiorul comunei este filmat, înregistrat, dar şi în afara ei, pentru că sunt acele camere de vânătoare care transmit wireless pe cartele SIM şi inclusiv cele din afara intravilanului, să spunem sunt monitorizate", a spus Ionuț Stănusoiu, primar.
"Sistemul a fost foarte eficient, astfel că toate faptele care s-au petrecut pe raza comunei au fost sancţionate contravenţional, am reuşit să întocmim 500 de procese-verbal de sancţionare", a declarat Ciprian Mihai Cochențiu, şeful Polţtiei Locale Ghiroda.
Imaginile filmate de cele 120 de camere rămân stocate aproape o lună de zile, timp destul ca orice neregulă să fie descoperită.
Cineva este 24 din 24 la dispecerat și, atunci când observă o ilegalitate, transmite imediat informațiile. Primele camere au fost montate în 2017, în punctele din comună pe care polițiștii le știau cu probleme.