Un număr de 11 echipe de elevi din toată țara a luat parte la competiția de robotică organizată Alba Iulia.
Tinerii au avut ca misiune crearea unui robot capabil să parcurgă un traseu și să mânuiască mai multe obiecte.
”Ei joacă meciuri cu patru roboți, fiecare alianță are câte doi roboți, iar aceștia îi coordonează ca să câștige cât mai multe puncte în timpul meciului. Trebuie să îndeplinească diferite misiuni, precum să pună pe bețe de diferite dimensiuni și ei astfel sunt scontați cu mai multe puncte în funcție de dimensiunea bățului pe care îl pun. De asemenea, ei trebuie să îi parcheze la finalul meciurilor.
Cele mai multe puncte care se câștigă și cel mai greu se câștigă în perioada de autonomie în care robotul nu este controlat. El vine cu un cod predefinit înainte și trebuie să facă cât mai multe misiuni”, a declarat Luiza Chenti, organizator, în cadrul emisiunii România Inteligentă de la Antena 3 CNN.
Citește și: Elevii români au construit cei mai impresionanţi roboți autonomi, la concursul de la Cluj
Munca în echipă este divizată
Munca în echipă este divizată, o parte dintre elevi se ocupă de partea mecanică a robotului, iar ceilalți de programare.
”Protecția robotului propriu zisă a durat undeva la trei luni în care am deprins skill-uri de mecanică și programare. Robotul nostru se poate plimba pe teren în mod autonom, știe să plaseze aceste păhărele pe fiecare nivel a plasticurilor.
De asemenea, în modul de conducere a robotului, prin telecomandă, acesta este capabil să parcurgă tot terenul și să scoreze cât mai multe puncte în diferite taskuri”, a transmis unul dintre elevi.
În astfel de competiții echipele observă punctele slabe ale roboților și astfel îi pot îmbunătăți.