"E foarte importantă colectarea gunoiului la nivelul populaţiei. Dacă se face aşa, este apoi mult mai uşor, când ajunge gunoiul la sortare.
Importante sunt şi sursele de finanţare, dacă ele există, noi o să putem face asta la sectorul 6.
În Bucureşti, suntem într-o situaţie de cvasimonopol de facto, şi nu e pentru că aşa şi-a dorit cineva.
Avem un prestator care are o groapă unde putem să ducem gunoi, dar e un blocaj, căci Consiliul general a reglementat preţul la tona de gunoi la 22 euro, iar ei cer 42-44 euro pe tona şi nu putem da atât.
Unii plătesc mai mult, alţii mai puţin, e ca la nebuni.
Îmi asum ce spun: preţul fixat de Consiliul general e mic, rarportat la nevoile lui, dar preţul pe care îl cere el e mare, adică nu putem să dăm 42-44 euro pe tonă, cât cere, e mult prea mult şi nu-l poate justifica. Poate jutifica 35-36 euro, dar nu 44. (...).
Efectiv nu o să mai avem unde să ducem gunoiul", a declarat primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, miercuri, la Conferința Națională "România Inteligentă".
În sectorul pe care îl conduce, spune că se strânge gunoi cât de la două judeţe.
"Un sector, cum este sectorul 6 sau sectorul 3, produce mai mult gunoi decât două judeţe la un loc, pentru că e activitate economică, densitate foarte mare.
Dacă problema nu poate fi rezolvată la nivel de PMB sau prin acţiune comună e bine că putem găsi individual soluţii.
Aşteptăm în perioada următoare o OUG care să ne dea nouă posibilitatea, primarilor de sector, să rezolvăm pe caietul de sarcini şi să avem cel mai bun raport calitate-preţ", a apreciat Ciucu.
Edilul a pus problema înfiinţării unei noi gropi de gunoi şi precizează, dacă nu se va întâmpla asta, nu vom mai avea unde să ducem resturile.
"În Bucureşti, nu mai ai unde să faci o groapă de gunoi, sunt blocuri peste tot, dar suntem aproape de Ilfov. Trebuie să ne punem la masă, să trecem peste orice orgoliu politic, suntem aproape de Ilfov şi să alegem un drum.
Decizia va impacta următorii 10-15 ani, iar dacă nu luăm nicio decizie este cea mai proastă decizie (...).
Capitala nu s-a mai ocupat de ridicarea gunoiului de peste tot, a lăsat către sectoare.
Proprietarul deşeurilor a rămas Primăria Capitalei, ceea ce înseamnă că ea trebuia să găsească o soluţie şi pentru depozitare, dar nu Primăria urma să plătească dacă nu îndeplinea aceste lucruri.
Ministrul Tanczos Barna a fost ca un catalizator când a venit, ne-a ascultat, am avut discuţii bune şi cu primarii", a spus primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu.
Deşeurile - de la sursă de amenzi, la sursă de profit. Ministrul Mediului: "Putem schimba faţa acestei ţări cu implicarea tuturor"
În România există soluţii pentru transformarea deşeurilor într-o sursă de profit, iar pentru asta vom folosi şi bani europeni din PNRR, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Conferința Națională "România Inteligentă".
"În România, tendinţa e să credem că deşeurile sunt doar o problemă, dar pot fi o resursă pentru foarte multe companii. Deşeurile pot fi reciclate pentru economie, dar trebuie o tranziţie de la deşeurile care vin de la cetăţenii români pentru o resursă în economie.
Cine poluează cel mai mult? Răspunsul e simplu: omul. Generează deşeuri, poluare prin emisii de dioxid de carbon", a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna.
14 milioane euro, ca să nu se blocheze colectarea gunoiului în Bucureşti: "Haideţi să scăpăm Capitala de un dezastru"
Asociaţia pentru Managementul Deşeurilor susţine că plăteşte bani buni de mai bine de jumătate de an, din buget, pentru ca în Capitală să nu se blocheze sistemul de colectare a deşeurilor.
"E nevoie să scăpăm Bucureştiul de această lipsă de acţiune sau de inacţiune din ultimii 10-15 ani. Capitala nu a beneficiat de reciclarea deşeurilor sub diferite forme, iar azi nu s-a rezolvat nimic cu depozitarea lor.
Noi, ca întreprindere, am plătit ca să nu se blocheze colectarea în sectorul 2 din Capitală, în fiecare lună, de şapte luni, două milioane de euro din buget.