În contextul în care utilităţile s-au scumpit foarte mult, interesul pentru locuinţele smart este din ce în ce mai mare, în cazul acestor case, factura pentru utilităţi fiind chiar şi de zero lei.
Având în vedere consumul de energie, acest timp de locuinţe aduce beneficii pe termen lung, economiile fiind semnificative.
Pornind de la aceste idei, o companie din Cluj-Napoca a construit opt locuinţe pasive în municipiu, fiind o premieră pentru sud-estul Europei.
"Avem o stradă cu opt case pasive, fiind unele dintre cele mai eficiente case din lume. O astfel de casă ajunge să coste undeva la 500 de mii de euro", afirmă Alin Muste, reprezentantul unei firme de construcţii.
De asemenea, specialiştii afirmă că panourile fotovoltaice asigură toată energia necesară casei, dar şi alimentarea unei maşini electrice.
Mai mult, uşa de la intrarea în casă poate fi deschisă cu ajutorul telefonului mobil, în acest fel, putând fi deschisă sau blocată chiar şi de la distanţă.
"Materialele folosite sunt de cea mai bună calitate, iar uzura este minimă. Casa este construită astfel încât intervenţia să fie foarte rară. De exemplu, în zilele de vară, sistemul inteligent al casei îi poate pune pe roboţi să tundă iarba", a mai adăugat specialistul.
Casele pasive au devenit populare rapid, mai ales printre persoanele care au probleme respiratorii.
"În Statele Unite nu avem aşa ceva. Casele sunt foarte vechi, nu sunt sustenabile. Am alergii severe, iar în această casă respir mult mai bine, mă simt mai sănătos", a spus un proprietar.