Anul 2024 ar putea fi unul şi mai dificil, dacă nu se va schimba modul în care sunt colectate şi alocate fondurile pentru sănătate, atrag atenţia atât asociaţiile de pacienţi, dar şi medicii şi chiar ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a propus un nou sistem prin care salariile personalului medical să nu mai fie plătite din fondul de sănătate, astfel încăt să rămână bani mai mulţi pentru servicii medicale și medicamente.
Bolnavii de cancer au simţit anul acesta şi mai mult lipsurile din spitale. Unii au fost nevoiţi să-şi amâne tratamentele ori au trăit cu teamă că nu-şi vor mai găsi medicamentele care îi ţin viaţă.
"Lipsa registrului de cancer până în prezent este motivul pentru care noi nu ne putem baza pe nişte date foarte clare. Lipsesc datele clare, concrete care să ilustreze activitatea din ţară, cel puţin în ceea ce priveşte mortalitatea.
Sunt destule centre unde se fac tratamente specifice ale cancerului, unde nu au fost probleme şi în luna noiembrie rezolvarea a venit chiar atunci când ardea buza mai rău", a spus conf. univ. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății.
România este fruntaşă în Uniunea Europeană la numărul deceselor care pot fi evitate.
Finantarea Sănătăţii din 2024 riscă să ne păstreze din păcate în fruntea acestui clasament dacă nu se vor găsi şi alte surse de finanţare.
"Economic şi din punct de vedere al eficienţei, un audit făcut de o mare firmă de audit va putea identifica unde se duc banii, ce se întâmplă şi va putea să facă recomandări pentru eficientizarea costurilor la Casă.
S-a pus o taxă pe viciu, pe alcool şi tutun şi acei bani trebuia să intre la sănătate. Surpriză: acei bani nu intră la sănătate şi ar fi cazul să intre la sănătate", a spus Rozalina Lăpădatu, vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).
Şi reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate recunosc că este nevoie de o schimbare în privinţa alocării bugetare.
"Eu continuu să cred că politicile sectoriale pe care Ministerul Sănătăţii împreună cu CNAS le va face cu prioritizare şi nu numai vor aduce mai multă claritate în sistem", a precizat dr. Cristian Celea, președinte CNAS.
"Sigur că dacă tu plăteşti 80% salarii şi s-au scumpit utilităţile, partea care îţi rămâne pentru medicamente şi dispozitive medicale şi consumabile este mică.
Ori ne hotărâm şi găsim un sistem în care sunt plătite separat salariile şi aici ar putea să fie o soluţie şi, atunci, plăteşti serviciul medical, exact costul lui fără să se includă costurile salariilor", a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.