Proiectul pilot se derulează într-o comună din Sibiu. Specialiştii vor să ofere astfel o soluţie la nivel naţional pentru utilizarea amestecului la încălzirea locuinţelor, cum se întâmplă în ţări precum Germania, Olanda sau Regatul Unit. Este un pas important pentru tranziţia la sursele de energie regenerabilă. Acest proiect nu numai că va reduce consumul de gaz metan, dar şi poluarea.
Amestecul de gaz metan şi hidrogen este folosit în 50 de gospodării din comuna sibiană Dârlos. În prima fază a proiectului, specialiștii companiei au testat timp de mai multe săptămâni majoritatea tipurilor de aparate existente de la șase mari producători de centrale termice și aragaze, iar rezultatele au arătat ca toate aparatele au funcționat fără nicio problemă cu amestecul de hidrogen cu gaze naturale.
Citește și: Microbuze electrice pentru elevi | Program lansat de AFM cu un buget de 300 de milioane de lei
După ce amestecul de hidrogen și gaze naturale ajunge în instalație, se verifică parametrii de funcționare și concentrația gazelor de ardere.
"Gazul natural este o resursă epuizabilă Trebuie să ne pregătim să găsim din timp soluții alternative care să ne asigure mai departe alimentarea cu energie, atât pentru industrie, dar nu în ultimul rând pentru încălzire", a declarat doctor, inginer Cristian Călin, coordonator proiect.
Testele privind utilizarea hidrogenului pentru încălzirea locuinței vor continua în luna octombrie la Gornești, în judetul Mures, care va deveni prima localitate din România cu rețea din oțel ce va fi testată.