Doi soți au construit o agropensiune care nu este conectată la rețelele naționale de electricitate, apa, încălzire sau canalizare.
Curentul electric provine din panourile fotovoltaice, iar apa dintr-o fântână. Astfel, produc tot ce consumă și nu plătesc nicio factură.
Aidan Andon, un pictor din București, a decis, împreună cu soția sa, în urmă cu aproximativ patru ani, să se mute în Cluj și să caute un loc potrivit pentru a-și împlini visul, de a trăi sănătos, în comuniune cu natura.
Astfel, au construit la 22 de kilometri de Cluj-Napoca, mai exact în comuna Ciurila, o agropensiune care nu este conectată la nicio rețea națională.
Își produc singuri electricitatea, o stochează în baterii și apoi o consumă după bunul plac.
Am găsit varianta de panouri fotovoltaice, acumulează în baterii, noaptea folosesc în principiu din baterii, însă au și un generator.
Familia are și o fântână săpată, iar apa se adună într-un bazin. În plus, există și o stație de epurare, iar apa reziduală, după ce este curățată și tratată, se întoarce în grădină pentru irigare.
"Avem o ministaţie de epurare pentru că nu ştiam ce să facem.
Folosim apă foarte multă, nu ştiam ce să facem cu ea şi atunci am găsit soluţia asta unde sunt câteva bazine, apa trece prin filtre şi se întoarce înapoi în grădină", explică Aidan Andon, proprietar agropensiune.
Au și o centrală pe peleți care asigură căldura în agropensiune, iar costurile sunt minime.
Agropensiunea autonomă a devenit de-a lungul timpului o atracție turistică ce este cautată mai ales de străini.
Oaspeții au parte de mâncăruri gătite cu produse naturale din curte și pot interacționa cu animalele domestice de la stână.
Investiția inițială s-a ridicat la 500.000 de euro.