Un turist ajuns zilele trecute în masivul Ceahlău, Gabriel Barlaţeanu, a reușit să surprindă un fenomen extrem de rar, în timp ce se afla la cota 1800 în fața cabanei Dochia, punctul final a celor care se aventurează spre înălțimile muntelui.
Umbra lui, sau a unuia dintre cei care l-au însoțit în ascensiune a fost proiectată pe un nor, la acest lucru contribuind decisiv condițiile meteo.
Într-un filmuleț de câteva secunde postat pe rețelele de socializare se aude cum cineva, dintre cei care au observat neobișnuite întâmplare, întreabă ce se vede.
Urmează apoi discuții neinteligibile, ultima replică fiind "să așteptăm să mai iasă soarele".
Fenomenul optic are o explicație științifică, se mai numește stafia proiectată pe nor, stafia proiectată pe cer sau Gloria Spectrul Broken și poate fi observat mai ales în munți.
Termenul de Spectrul Broken derivă de la punctul culminant al lanțului muntos german Harz: Broken situat la o altitudine de 1142 de metri și este un fenomen optic extraordinar.
Spectrul Broken este, de fapt, umbra mărită a unui obiect sau unei siluete privită din vârful unui munte și din direcția opusă soarelui situată deasupra norilor formați din picături de apă uniforme sau deasupra ceții.
Umbra siluetei poate fi înconjurată de un cerc luminos. Pentru a vedea umbra trebuie să ai soarele în spate, o perspectivă largă cum ar fi cea din vârful unui munte și, mai presus de orice, ceața sau nori în partea inferioară, adică să fii între Soare și nori sau ceață. Picăturile din apă din nori trebuie să se afle mai jos decât observatorul, iar soarele să lumineze din spate.
Cu cât picătura de nor se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mișcarea continuă a norilor va face ca ea să se miște dând impresia că este vie.
Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui creând fenomenul colorat de dispersie. Imagini unice au fost surprinse tot în munții României de fotograful Dragoș Asaftei.