"În România, într-un mod paradoxal, 96% din infecţii sunt cu tulpina Delta şi 4% infecţii cu Omicron.
România până în momentul de faţă a fost relativ protejată de valul acesta, pentru că au funcţionat unele restricţii, pentru că lumea a circulat mai puţin", a spus Radu Tudor, miercuri, la emisiunea "Punctul de întâlnire".
Nu avem multe cazuri de tulpină Omicron în România
Jurnalistul Radu Tudor a adăugat că odată cu aceste sărbători, odată cu românii care vin din vestul Europei acasă la familie şi odată cu umplerea hotelurilor de pe Valea Prahovei, consecinţele nu vor întârzia să apară. Asta va duce la accelerarea răspândirii Omicron, declară Radu Tudor.
În cel mai negru scenariu făcut de autorităţi, există posibilitatea ca la sfârşitul lunii ianuarie să avem în valul cinci 25.000 de cazuri de Omicron pe zi.
Specialiştii vorbesc despre aceste cifre îngrijorătoare în contextul în care aproximativ 60% din populaţia vulnerabilă a României este nevaccinată şi doar 25% dintre persoanele imunizate au efectuat doza booster.
O vulnerabilitate este şi întârzierea adoptării legislaţiei privind certificatului verde la locul de muncă.
Coronavirus în România. Situația actuală: vulnerabilități
- 60% din populația vulnerabilă a României, nevaccinată
- doar 25% dintre persoanele vaccinate au efectuat doza booster.
- neurmărirea contacţilor
- nerespectarea măsurilor de carantinare
- întârzierea adoptării legislației referitoare la certificatului verde.
Când va debuta valul 5 în România. Cel mai optimist scenariu al cercetătorului Octavian Jurma | ”Număr foarte mare de cazuri într-o perioadă foarte scurtă”
Valul 5 al epidemiei de COVID-19 în România, dominat de varianta Omicron, va debuta în a doua săptămâna a lunii ianuarie 2022, potrivit celei mai optimiste prognoze a cercetătorului Octavian Jurma.
Într-o intervenție la News Hour with CNN, Octavian Jurma a vorbit despre impactul pe care îl va avea noul val al epidemiei asupra spitalelor și despre măsurile care trebuie luate pentru a combate răspândirea virusului.
„Simularea pe care am făcut-o la începutul săptămânii confirmă că în cel mai optimist scenariu vom avea un vârf care va depăși vârful valului Delta, iar valul 5 va debuta în a doua săptămâna a lunii ianuarie. Va fi o creștere foarte abruptă și o scădere la fel de abruptă după aproximativ patru săptămâni, dacă vom urma modelul din Africa de Sud.
Sperăm să fie în jur de patru-șase săptămâni faza ascendentă, astfel încât la sfârșitul lunii aprilie să se termine valul”, a spus cercetătorul Octavian Jurma.
Bilanț COVID-19 din 29 decembrie 2021, în România. 1.271 cazuri noi și 33 decese în ultimele 24 de ore
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.271 de cazuri.
Până miercuri, 29 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.805.726 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 11.021 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.736.172 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.271 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 57 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Până miercuri, 29 decembrie 2021, 58.677 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 28.12.2021 (10:00) – 29.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 35 de decese (15 bărbați și 20 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință.