În decurs de cinci zile, românii au aflat că premierul țării a avut mari probleme cu legea în Statele Unite ale Americii. Un dosar penal cu o condamnare la închisoare pentru conducerea sub influență substanțelor interzise, dar și un alt dosar privind neachitarea unui împrumut bancar. În ambele cazuri, șeful Guvernului a venit cu o serie de explicații ambigue și a refuzat să răspundă la întrebarea dacă a consumat vreodată droguri.
Preotul Francisc Doboș a explicat că dogma creștină încurajează iertarea păcatelor celui care se căiește și vrea să își îndrepte greșeala:
"Eu vorbesc din punct de vedere spiritual, teologic, și aici nu mă refer la altcineva, nu întru în politic, mă refer biblic. La Sf Apostol Petru. De fapt, la toți apostolii care l-au trădat pe Iisus. Toți au fugit din fața crucii, l-au lăsat singur. Sub cruce era doar Ioan. Atât. Dar în rest, din Grădina Ghetsimani, au fugit toți. L-au lăsat singur. Mai ales Petru a zis eu nu te voi trăda niciodată.
Pentru toate acestea, ar mai fi avut Hristos încredere în Petru, în vreunul dintre apostoli? Dacă este după judecată noastră de astăzi, nu le-am mai fi dat nicio șansă. Și cu toate acestea, asta arătă slăbiciunea, ipocrizia din mine, fără să o arat cu degetul, în alțîi.
Fiecare dintre noi avem schelețîi. Scheleți în dulap, păcatele noastre. Alea le spovedim și nu le spunem public, evident. Nu ne lăudăm cu greșelile noastre. Ele au efecte, dar din punct de vedere spiritual, fiecare dintre noi avem nevoie să ne recuperăm și să ne demonstrăm că suntem capabili de mult mai mult decât păcatele noastre. Suntem capabili de Cer, nu numai de Pământ.
Asta nu înseamnă că eu trebuie să scuz pe oricine. Dar să fiu atât de înțelept încât să îi dau voie celuilalt să își repare viață, oricine ar fi el, că să nu folosim doar exemplul premierului României. Cine trece printr-o astfel de greșeală, poate fi un exemplu pentru alții, de corectitudine. Poți să înveți foarte mult dintr-o greșeală din trecut."
"Întotdeauna e creștinește să ierți. Întotdeauna! Există posibilitatea că fiecare om să se reabiliteze"
"Întotdeauna e creștinește să ierți. Întotdeauna! De câte ori trebuie să iert? De șaptezeci de ori câte șapte. Nu există păcat care să nu fie iertat. Decât păcatele împotriva Duhului Sfânt. Există posibilitatea că fiecare om să se reabiliteze.
Așa cum de la un preot oamenii au nevoie să vadă un exemplu, așa vrem să vedem un exemplu de la cei care ne conduc, evident. Dar asta nu mă pune în situația de a condamnă pe cineva. Nu sunt eu să arăt cu degetul. Pentru că atunci când încep să arăt cu degetul, mă regăsesc pe mine. Îmi dau seama de păcatele mele, de greșelile mele.
Orice om care trece prin pușcărie, orice om care a greșit, poate să devină un exemplu, mai apoi, de conștiința curată."