Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Expert energie: "Iarna 2021-2022 va fi cea mai grea din istorie!" De ce nu folosește România propriile resurse

Expert energie: "Iarna 2021-2022 va fi cea mai grea din istorie!" De ce nu folosește România propriile resurse

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 21:16 05 Noi 2021 Modificat la 21:16 05 Noi 2021
transgaz-cumpara-gaz-preturi-uriase
Sursa foto: Pixabay

România trăiește un paradox uriaș: are în Marea Neagră depozite de gaze naturale de zeci de miliarde de euro, dar marile orașe intră în criză căldurii și apei calde pe fondul scumpirii explozive a gazelor de import. 

De ce nu folosește România propriile resurse 

De ce nu folosește România propriile resurse și preferă să fie un importator cu dureri de cap în prag de iarnă?
OMV Petrom, principalul operator pentru depozitele din Marea Neagră, consideră că modificarea până la finalul anului a Legii offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep şi consideră că gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României.

Valoarea investițiilor, excluzând achizițiile, este estimată la 2,9 miliarde lei. În 2020 a fost 3 miliarde lei.

 "Modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep. În contextul unui declin abrupt al producţiei de gaze naturale domestice, considerăm că gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României", se arată în raportul Petrom.

Orașe mari din România se confruntă deja cu o criză majoră și iarnă încă nu a început

ExxonMobil şi OMV Petrom sunt acum parteneri cu procente egale în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au arătat că acolo ar există zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

Companiile au amânat însă decizia de a merge mai departe cu etapă de extracţie.  ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar producătorul de gaze de stat Romgaz a finalizat negocierile exclusive şi a ajuns la un acord cu ExxonMobil România în ceea ce priveşte termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep.

Neptun Deep ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România

Tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022. Dezvoltarea perimetrului Neptun Deep ar putea fi prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România. Costurile unui astfel de proiect de producţie gaze în zona de apă adâncă poate ajunge la câteva miliarde dolari.

Perimetrul Neptun se află, de exemplu, la 200 km distanța de uscat, iar toată infrastructură, inclusiv conductele, trebuie construite.
Dacă România nu demarează rapid această exploatare benefică economiei României, criză energetică va fi și mai greu de suportat în această iarnă și în anii ce urmează.

×
x close