„Federația Rusă a generat un vector de presiune militară asupra Ucrainei, după părerea mea, fără a ținti Ucraina în mod special. Imediat după ce această desfășurare militară cu capabilități ofensive, trebuie precizat, a fost pusă în operă, au fost transmise semnalele în ceea ce privește un eventual dialog. Sigur că partea occidentală nu putea să respingă aceste semnale.
Sigur că occidentul a respins cererile maximale ale Federației Ruse și anume retragerea pe aliniamentul din 1977 din partea alianței NATO și asumarea unei obligații negative ale alianței în ceea ce privește extinderea mai ales spre Ucraina și Georgia. Nu a fost respinsă însă solicitarea Federației Ruse ca orice înțelegere la masa diplomatică politică să se facă în scris, și atrag atenția pentru că din acest punct de vedere relevanța acestui semnal este cât se poate de semnificativă.
În egală măsură, avem răspunsul NATO și SUA. Cel mai important, Vladimir Putin ca și Serghei Lavrov au pus România pe masa negocierii. În etapa a doua după cele maximale au așezat România pe masa negocierii.”, a transmis Cristian Diaconescu la Antena 3.
Cristian Diaconescu a susținut, într-o intervenție la Realitatea în cursul zilei de ieri, că în timp ce liderii statelor precum Franța, Germania și Ucraina negociază în contextul instalării trupelor rusești la granița cu Ucraina, autoritățile din România nu depun suficiente eforturi diplomatice pentru a asigura securitatea țării în eventualitatea unui conflict militar.
„Suntem într-un moment foarte grav vizavi de Rusia. Scutul anti rachetă este un proiect NATO, este asumat NATO, cu care România are parteneriat strategic din 2002. Iar când Putin a vorbit despre noi, țara noastră nu a avut absolut nici o reacție. De ce m-am referit la acest subiect? Pentru că astăzi, ambasadorul Rusiei în România a vorbit fără a avea steagul nostru în spate! Simbolistica are o anume semnificație în acest caz.
Pentru ruși, scutul de la Deveselu nu este un pericol acum, pentru că are scop defensiv, dar ce se va întâmplă atunci când el va fi folosit pur ofensiv, în cadrul unor escaladări militare. Care este politica externă a Românie? Putin a pus pe masa negocierii România și nu văd pe nimeni la discuții. Toți liderii de stat s-au întâlnit și discută. Inclusiv Ungaria a vorbit direct cu Putin. Dar se pare că, momentan, noi românii suntem ai nimănui.’’, a declarat Cristian Diaconescu la Realitatea.