Antena 3 CNN Emisiuni Punctul de întâlnire Alexandru Nazare, despre evoluţia cheltuielilor generate de pandemia de coronavirus

Alexandru Nazare, despre evoluţia cheltuielilor generate de pandemia de coronavirus

Iulia Gorgorin
1 minut de citit Publicat la 21:31 05 Apr 2021 Modificat la 21:31 05 Apr 2021
o_1f2hkqouah6i1m6l2iquhl1kdkg.jpg

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 66,12 miliarde de lei au crescut în termeni nominali cu 11,0% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal au însumat 18,5 miliarde de lei, în creștere cu 6,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost opt miliarde de lei, în creștere cu 6,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistența socială au fost de 25,9 miliarde de lei în creștere cu 16,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Alexandru Nazare, a participat luni, în cadrul emisiunii ''Punctul de întâlnire'', unde a comentat cheltuielile crescute pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

''Ce sunt bunurile şi serviciile, că de fapt toate cheltuielile de medicamente sunt asimiliate bunurilor şi serviciilor. Haideţi să vedem ce înseamnă creşteri de personal. Am avut creşteri de personal în Sănătate. Anul trecut am avut creşteri de personal. Peste 10.000 de oameni, în jur de 10.000 de persoane au fost angajate numai în sectorul sanitar. De aceste angajări era nevoie în sistemul de sănătate.

E normal să crească cheltuielile dacă raportăm aceste două luni care sunt luni de pandemie pe 2021, cu primele două luni, ianuarie-februarie 2020, când nu a fost pandemie.

Este normal să se reflecte şi în cheltuieli crescute. Dar, vă spun că sunt foarte atent în privinţa modului în care aceste cheltuieli se fac. Fac raportări, o să vin în şedinţă de Guvern în cel mai scurt timp cu toate calculele, astfel încât să semnalez în momentul în care apar cheltuieli nejustificate, cheltuieli pentru anumite lucruri care nu au legătură cu pandemia, deci monitoriăzăm aceste cheltuieli, astfel încât să nu avem surprize neplăcute. Dar dacă ne uităm la cheltuielile care sunt generate de pandemie, acesta  este un lucru pe care nu avem să îl stopăm, pentru că, totuşi, această aşteptare la adresa noastră, e o aşteptare să venim cu soluţii, cu resurse pentru a combate pandemia. Sunt resurse suplimentare.

Spre exemplu, chiar şi acum, hotârea Ministerul Sănătăţii, măsura în privinţa prelungirii contractului pe care îl au cu ambulanţierii. Sunt chestiuni contractuale. Trebuie prelungite. Nu am depăşit pandemia. În continuare luptăm să combatem aceste efecte. Ca atare, atât timp cât va fi pandemie, într-adevăr vor fi şi cheltuieli crescute pe această zonă'', a explicat ministrul de Finanţe, în exclusivitate la Antena 3.

×
x close