Adevărul despre LOCAȚIE. Putem folosi LOCAȚIE cu sensul de LOC? Cuvântul a intrat în română din franceză, cu sensul de închiriere, chirie sau contract de închiriere.
Doar că în ultimele 2-3 decenii, LOCAȚIE se folosește cu sensul de LOC. După location din engleză. (CG1) Locația evenimentului, Ne vedem la locație, Festivalul e într-o locație specială, Terenul e intr-o locație strategică. Asociația are o nouă locație. Trimite-mi locaţia, spunem repede când cerem adresa exactă şi celalalt ne dă "share location".
Locaţie în aceste exemple are sensul de loc, adresă, sediu. Dar e corect? Foarte multi folosesc cuvântul cu acest sens, foarte multi dezaprobă folosirea lui locaţie cu sensul de loc.
DEX 2009 a inclus sensul de loc în definiția cuvântului locație: chirie, închiriere, un loc anume, precis determinat. Dicționarul ne dă voie să folosim cuvântul locație cu sensul de LOC. Deci de 15 ani acest sens de loc e înregistrat de dicționarul explicativ.
Prin urmare putem spune locație referindu-ne la un loc anume. Si totuși, asta nu înseamnă ca nu aveam dreptul să nu ne placă locație cu sensul de loc. Putem foarte bine sa nu-l folosim.
Dacă vă place cuvântul, e liber la: ne vedem la locație, locația evenimentului, spune-mi locația. Nu vă place? Atunci va fi locul evenimentului. Ştim locația evenimentului. Ne vedem la locație. Festivalul e într-o locație specială. Terenul e într-o locație strategică. Asociaţia are o nouă locaţie.
DEX locaţie 1. Închiriere. Chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosință temporară. 2. Contract de locațiune = Contract prin care una dintre părți se obligă să procure și să asigure celeilalte părți folosința unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani. 3. Un loc anume, precis determinat.