Antena 3 CNN Emisiuni Pe cuvânt Cum se scrie corect: espresso sau expresso?

Cum se scrie corect: espresso sau expresso?

pe cuvant ana iorga
Ana Iorga a vorbit despre grafia unor băuturi care evocă vara, vacanţa şi petrecerile. Sursă foto: Captură video Antena 3 CNN
de Ana Iorga    |    03 Sep 2024   •   12:25

Ana Iorga a prezentat marți, în cadrul rubricii „Pe cuvânt” de la Antena 3 CNN, cum se scriu și se pronunță corect denumirile unor băuturi îndrăgite.

Vorbim despre grafia unor băuturi care evocă vara, vacanţa şi petrecerile.

Frappé, frappéuri. Băutura rece cu cafea, lapte, gheaţă şi frişcă. E un substantiv neutru, iar frappé este varianta scurta de la café-frappé, café-frappéuri.

Articolul hotărât şi desinența de plural se atașează direct, fără cratimă. 

Espresso, nu expresso

Espresso, espressouri. La fel, articolul si desinența de plural se atașează fără cratima.

Cappuccino, cappuccinoul. Dicționarul ortografic nu ne indică limpede o formă de plural la cappuccino, dar ne imaginăm că are.

Cocktail, cocktailuri sau coctail, coctailuri. Scris în două versiuni, ca în engleză și ca în română, o grafie adaptată după pronunțarea românească.

Smoothie, smoothie-uri (pronunţare, smuti, smusi). Aici, desinența de plural se atașează cu cratimă. De ce? Pentru că acest cuvânt realmente are forma din engleză și are un final care nu se pronunță românește.

Ice tea, ice tea-uri. Din nou este un final cu un grupaj de litere care nu se pronunță ca în română. Și atunci, desinența de plural și articolele hotărâte se atașează cu cratimă.

×
Citește mai multe din Pe cuvânt
» Vezi toate știrile din Pe cuvânt
Cele mai noi știri
Parteneri
x close