Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Vinul potrivit pentru meniul de vară

Vinul potrivit pentru meniul de vară

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:59 01 Iun 2021 Modificat la 16:59 01 Iun 2021
o_1f73trjff1gijlk1aq6q5k1694b.jpg
Sursa foto: Facebook / Caii de la Letea

Sezonul cald presupunea și trecerea de la dieta tipică iernii, unde carnea, mai ales cea de porc, este preferată, la o alimentație mai ușoară. Odată cu apariția verdețurilor pe piață, meniul zilnic se diversifică. Deci și vinul pe care îl alegem la masă.

În general, vinurile albe sunt considerate a fi mai "ușoare", deci mai potrivite pentru vară.

"Aligoteul este cel mai cunoscut soi din arealul nostru și el are o specificitate în această zonă în sensul că este un vin foarte curat, în gust vorbesc – un vin foarte curat, un vin care are un profil aromatic, nu extraordinar de pronunțat și este foarte potrivit pentru consumul sau asocierea cu produsele din zona noastră, adică în special peștele de Dunăre și de mare", a declarat Marius Iliev, directorul general al cramei care produce vinul Caii de la Letea.

De asemenea, ar trebui să ținem cont că în sezonul cald e bine să ne concentrăm pe vinurile răcoritoare.

"Roze-ul este acum un vin care se consumă tot timpul anului, dar este clar o sezonalitate mai favorabilă când vorbim de vară. Vară, căldură, mare, Delta Dunării, distracție, toate lucrurile pe care le asociem cu ieșitul la mare sau în Delta Dunării", a explicat Marius Iliev.

Nu este greșit să optăm nici pentru un vin roșu, dacă știm să îl asociem cu preparatul culinar potrivit.

"Plachia de crap se asociază destul de plăcut cu un vin roșu, servit mai rece, chiar dacă este mai taninos, adică lasă un gust mai taninos în momentul în care este răcit, el se integrează sau se potrivește foarte bine cu roșiile și cu gustul acestui preparat specific Deltei Dunării", povesteşte Marius Iliev.

Indiferent de culoarea vinului, este important ca vara să fie servit la temperaturi mai scăzute. De asemenea, tot acum putem include în preferințele noaste și vinurile cu aciditate. Iar o variantă ar fi să le alegem pe cele produse în Dobrogea de Nord.

"Este caracterizat prin faptul că este o expoziție nordică în special a viilor într-o zonă în care este relativ caldă și însorită, acest lucru face ca vinurile să obțină o aciditate ridicată și, de asemenea, solul pe care se află aceste vinuri face ca vinul să aibă o mineralitate proprie pronunțată. Noi suntem o firmă care vinificăm într-un stil de lume nouă. Un vin care este relativ ușor de băut și potrivit pentru situații în care vrei să te destinzi, în care poate vrei să stai și o perioadă mai lungă să consumi, adică stai într-o seară poate până spre dimineață", a declarat Marius Iliev.

În alegerea vinului potrivit este esențial să ții cont și de gustul pe care ți-l dorești – dulce, demidulce, demisec sau sec.

"Gustul este și o chestiune de preferință personală, dar noi suntem cunoscuți pentru vinurile seci, pentru că vinurile seci se asociază cel mai bine cu mâncărurile care sunt ușoare, specifice pentru perioada sezonului de vară și pun mai bine în evidență, nu intră într-o competiție cu gustul puțin pronunțat al acestor mâncăruri specifice, în special al peștelui", a explicat directorul.

×
Etichete: Numai de bine
x close