Deși simptomele sunt ușor de observat, majoritatea pacienților amâna vizita în cabinteul specialistului și, din nefericire, ajung mult prea târziu, când dinții devin deja mobili. Această afecțiune duce, deseori, la pierderea unuia sau mai multor dinți.
"Boala paradontala este o boala bacteriana, asta implica prezenta unor bacterii, care se suprapun intre gingie si os. Este o boala care afecteaza testutul dintilor, gingiilor si ligamentelor. O faza incipienta care se numeste gingivita, pe inflamarea gigiilor si sangerare usoara si parodontita care netratata duce la pierderea dintilor.
Paradontoza poate să apară atunci când organismul este slăbit şi expus pentru o perioadă lungă la stres. Iniţial, gingia îşi pierde culoarea roz devenind un roşu aprins, apoi se atrofiază, retrăgându-se spre baza dinţilor. În faze avansate, dinţii încep să se mişte şi să cadă rând pe rând.
"Factorii care duc la dezvoltarea bolii parodontale sunt de doua feluri. Factori locali, aici amintim de fumat, coroanele care nu sunt bine adaptate, plombele in exces si dintii, daca sunt inghesuiti nu pot avea o igiena normala si intervine boala paradontala.
Muscatura care nu e foarte buna si nu este o muscatura stabila, aduce o suprasolicitare a dintilor, iar toate tesututile au de suferit. Mai exista de asemenea factorii generali, unde putem pune ereditatea, boala paradontala este o boala ereditara, fumatul, varsta si anumite boli endocrine, cum ar fi diabetul sau boli hormonale si refluxul gastro-esofagian.
Contrar credinței populare, boala parodontală este o afecțiune care nu ține cont de vârstă. Medicii susțin că tot mai mulți tineri le trec pragul acuzând sângerări abundente, abcese parodontale, cu dureri și sensibilitate mare.
"Primul semn este sangerarea, indiferent de varsta, poate sa fie spontana cand ne periem pe dinti sau cand muscam un mar. Un alt simptom al bolii paradontale este mobilitatea dentara, extractiile gingivale si formarea de pungi parodontale, gingia se despreinde de pe os din cauza depunerii de tartu, de aceea, cand exista aceste simptome este bine sa venim la medic.
Parodontoza evoluează lent, de cele mai multe ori, iar durerile fie apar târziu, fie nu sunt la o intensitate semnificativă pentru pacienți. Acesta este și unul din motivele pentru care cei mai mulți pacienți amână vizita la medicul stomatolog.
Dacă pentru majoritatea oamenilor, o programare pe an este suficientă, pentru cei aflați în categorii de risc pentru parodontoză, se recomandă vizitele mai frecvent. Este valabil în mod deosebit dacă te confrunți cu dinți nealiniați sau înghesuiți sau dacă ai aparat dentar.
"Tratamentul pentru boala paradontala, in prima faza indica detartaj, periaj cu airflow, chiuretajele gingivale care sunt foarte importante, mai ales cele cu laser care stimuleaza circulatia sanguina si ajuta, are efect anti-bacterian. Dupa ce se fac aceste tratamente, pacientul trebuie sa revina periodic, o data la 3 luni, 6 luni si trebuie sa continue cu anumite obiceiuri, dus bucal, apa de gura si detartaje periodice."
Naturopații vorbesc și despre tratamente naturiste care promit rezultate remarcabile. O plantă care aduce beneficii este hreanul, care poate fi mestecat zilnic, sau tinctura diluată de hrean, cu care fie se clătește gura, fie se masează gingiile. Și consumul de banane zilnic ajută în ameliorarea acestei probleme prin reducerea inflamaţiei, dar aceeaşi acţiune o are şi sucul de varză.
"Boala paradontala in afara de a asigura o igiena buna nu o putem preveni, doar mergand regulat la doctor, o putem preveni. Trebuie sa ne spalam de minimum 2 ori pe zi, periajul de seara e chiar mai important decat cel de dimineata.".
Ca periajul dentar să fie eficient, nu uita că acesta nu trebuie să dureze mai puțin de 2 minute, că periuța trebuie schimbată la cel mult 3 luni, pentru a preveni înmulțirea bacterilor și, foarte important, este indicat să optezi pentru o periuță moale în locul uneia dure, pentru că periuțele dure pot înrăurtăți simptomele parodontozei și pot cauza sângerări gingivale. Alte tehnici de curățare a dinților presupun folosirea apei de gură pentru reducerea plăcii, periuțele interdentare și, nu în ultimul rând, curățarea profesională la medicul stomatolog.