Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Tot ce trebuie să ştii despre criza vârstei mijlocii

Tot ce trebuie să ştii despre criza vârstei mijlocii

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:07 12 Oct 2022 Modificat la 14:07 12 Oct 2022
tot ce trebuie sa stii despre criza varstei mijlocii
Tot ce trebuie să ştii despre criza vârstei mijlocii Sursa foto: Antena 3 CNN

Astfel, oamenii simt un impuls de a realiza și de a crea mai mult sens în viața lor. La Hollywood s-a conturat versiunea celebră a bărbatului care își cumpără o mașină sport și are nenumărate aventuri. Însă, în realitatea, lucrurile nu stau chiar așa. Aflăm de la psihologul Elizabeth Balla care sunt semnele acestei etape din viața fiecărui adult.  
 
"Mijlocul vieții este o transformare psihologică profundă în viața unui om, principala dilemă cu care se confruntă este dilema neliniștii.", a spus Elizabeth Balla, psiholog, trainer și coach.
 
S-ar putea să îți fie frică de îmbătrânire mai ales dacă nu ai reușit încă să-ți atingi anumite obiective personale, cum ar fi achiziționarea unei case, căsătoria, realizarea unor călatorii și vacanțe mai speciale, dobândirea unei poziții sociale sau profesionale ridicate, finalizarea unui doctorat sau publicarea unei cărți.
 
"Diferă de la persoană la persoană, diferă în funcție de sex, o trăim în funcție de educația fiecărei persoane. De exemplu, bărbații care se confruntă cu această dilemă au de-a face cu o criză de personalitate, se comportă ca un don Juan, își cumpără mașini scumpe tocmai pentru a-și recompensa acea viteză din viață. Nu își acceptă anii, intră în relații extraconjugale, care de cele mai multe ori se termină cu divorțul. Foarte mulți își intră în rolul lor profesional de vârf.", a mai spus psihologul.

Majoritatea adulților de vârstă mijlocie dedică timp și efort pentru a cultiva și promova generațiile mai tinere și pentru a crea bunuri care vor dura peste viața lor. A fi generativ poate apărea într-o gamă largă de activități: parentalitate și bunici, muncă și activități profesionale, voluntariat și participarea la organizații religioase și politice.

În cazul doamnelor, ne confruntăm cu ofilirea corpului, ridurile devin mai pronunțate, ne deranjează din ce în ce mai mult, poate avem mai mult grijă de greutatea corporală sau dorim să avem mai multă grijă, dificultatea de a interacționa cu sexul opus este o mare provocarea din cauza sau datorită menopauzei care apar la această vârstă. Femeile devin mai iritate, doresc o atenție mai aprofundată a partenerului, partenerul nu înțelegă că și el se confruntă tot cu aceeași problemă.


 
Tot din cauza acestei crize, multe dintre doamne refuză să își accepte vârsta reală și își fac diferite operații estetice care să le întinerească, poartă haine și accesorii în trend și chiar caută să participe la activități destinate tinerelor.
 
"Pentru moment cu siguranță că sunt utile și aceste metode, e nevoie tocmai pentru încrederea de sine, dar nu sunt suficiente. Înțelegerea acestor transformări profunde ale corpului trebuie să fie duse la bun sfârșit nu doar prin intervenția fizică, ci și emoțională.", a mai spus psihologul.
 
Specialiștii recomandă realizarea unui bilanț al preocupărilor specifice vorbind cu cei dragi sau ținând un jurnal zilnic. De asemenea, procesul de descoperire poate începe cu o serie de întrebări simple: Când mă simt cel mai mulțumit ? Cu cine îmi place să petrec timp? Ce le dă zilelor mele sens și scop? și Cum mă îngrijesc si cat ma ocup de propriile nevoi?
 
"Parcurgerea acestui proces este trăirea conștientă, a provocărilor, stabilirea permanentă a țelurilor și urmărirea atingerilor, pentru că cu această vărâstă nu se termină viața. Ba dimpotrivită, din acest moment începe o perioadă foarte frumoasă. Trebuie să căutăm acele medii care se potrivesc cu atitudinea noastră, cu mentalitatea noastră, cu nivelul nostru de înțelegere, de aprofundare a vieții, mediul potrivit își va spune întotdeauna cuvântul.", mai transmite psihologul.
 
Este recomandat să apelezi la psiholog atunci când simptomele emoționale sau mentale persistă mai mult de două săptămâni, afectează relațiile și performanța de la locul de muncă, stau în calea rutinei tale zilnice și fac dificilă satisfacerea nevoilor de bază.

×
Etichete: Numai de bine
x close