Am stat și noi de vorbă cu unul dintre ei. Ovidiu Yang, life coach și terapeut, susține că frica apărută în mod nejustificat trebuie combătută și gestionată corespunzător. Aflăm din materialul următor pașii pe care trebuie să îi parcurgem pentru a deveni mai curajoși.
Frica este o emoție fundamentală a ființei umane și este foarte bine că există. Lipsa ei, ar opri evoluția omenirii, întrucât nu am mai fi capabili să ne protejăm de pericolele care apar și care pot avea consecințe grave. Din păcate, însă, de cele mai multe ori, tot ea este și distructivă.
"De cele mai multe ori, frica vine de undeva din mediu, adică cumva din exteriorul nostru – ne este frică ca urmare a ceea ce s-a întâmplat în trecut, a ceea ce se poate întâmplă în prezent sau a ceea ce credem noi că se poate întâmpla în viitor", a spus Ovidiu Yang, life coach și terapeut, în cadrul emisiunii Numai de bine de la Antena 3.
Deși reacționăm diferit la frică, există totuși și câteva moduri de manifestare comune, cum ar fi: creșterea ritmului cardiac, respirație accelerată și scurtă, transpirație, dureri de stomac și chiar senzație de leșin, în anumite cazuri.
"Avem câteva lucruri importante și câțiva pași pentru a gestiona această frică. Unu. În primul rând este necesar să conștientizăm. Poate este o frică interioară. Poate să fie, de exemplu, în urma unei traume din copilărie, o frică de abandaon, spre exemplu, sau poate să fie o frică exterioară – ți-e frică că în proximitatea ta se poate întâmpla ceva nefavorabil care îți poate pune viața în pericol sau îți poate afecta calitatea vieții", a mai spus acesta.
Ulterior, fiecare om e bine să înțeleagă că nu trebuie să fugă de frică, indiferent de motivul care o generează. Specialiștii susțin că este necesar ca aceasta să fie gestionată și alchimizată.
"Alchimie însemnând transformare, adică ne înfruntăm cu frica, luptăm cu ea. Mai exact, vedem care este ea și apoi încercăm să o rezolvăm – să o eliminăm, spunem uneori, să trăim cu ea, spunem alteori și asta înseamnă un mindset care te duce la un lucru foarte simplu – frica face parte din tine, este ok că este ok acolo, o observ și văd ce fac cu ea"
Nu te grăbi! Este foarte important să îți oferi timpul necesar. Nu poți avea o judecată corect atunci când ești cuprins de frică. Pentru a gândi cât mai clar, poți face înainte o plimbare scurtă, sport sau, de ce nu, să bei o cană cu ceaiul tău preferat.
"Un alt pas este să văd ce tip de frică este și să fac un plan de acțiune pentru ea. Dacă ne uităm la mediul exterior, acolo este important să știm că noi nu putem întotdeauna modifica ceea ce se întâmplă în jurul nostru, mai ales la nivel macro. La nivel micro, și aici este următorul pas, gestionăm tot ceea ce ține de noi – eu pot să îmi gestionez anturajul, o bună parte din ceea ce se întâmplă la job și poate doar o mică parte din ceea ce se întâmplă într-o țară sau pe toată planeta. Și atunci, nu îmi irosesc energia decât acolo unde pot acționa".
Deseori, terapeuții constată că dezvoltăm frici de lucruri care nici măcar nu există.
"Mă concentrez pe ceea ce există în proporție de 80% și doar pe 20% pe trecut sau pe viitor și atunci acționez în acel sens ca să îmi cresc calitatea vieții și ca să înțeleg că toate se întâmplă aici și acum", mai spune life coach-ul.
Și, nu în cele din urmă, oferă-ți un cadou. Când ai observat că ai mai făcut un pas în beneficiul tău, e timpul să îți sărbătorești succesul printr-un mic dar. Este important să-ți recunoști meritul și să încerci să fii din ce în ce mai bun.