Astăzi, aflăm de la un bucătar care sunt ingredientele de care avem nevoie și ce pași trebuie să parcurgem dacă ne dorim să ne pregătim singuri această specialitate.
Chef Florin va începe cu o rețetă care conține castravete, morcov și cremă de brânză, iar la final, ne va arăta și un sushi clasic cu somon și avocado. Ulterior, morcovul se curăță, se spală din nou și apoi se pune la fiert într-o oală cu apă și sare.
Atenție, urmează cea mai importantă etapă – spălarea orezului.
"Prima oară le clătim așa, nu se agită prea tare bobul de orez, deoarece acesta se sfărâmă foarte, foarte ușor. Se ridică în apă și se freacă ușor între palme, fără să apasăm pe el. Acesta trebuie spălat foarte, foarte bine. În șapte, opt sau chiar zece ape, în funcție de cât de murdar este. Când torn apă și apa este perfect clară, atunci orezul este spălat", a explicat chef Florin Cârnicianu.
Ulterior, și acesta trebuie pus la fiert.
"Dacă aveți până la prima falangă orezul, apa trebuie să depășească a doua falangă. Astfel, introducem degetul în orez și apoi verificăm până unde ne-a ajuns apa", a precizat chef Florin Cârnicianu.
Între timp, până când fierb morcovul și orezul, pot fi pregătite și restul ingredientelor. Chef Florin începe cu castravetele.
"L-am spălat, l-am curățat de coajă, acum îl voi tăia în două. După ce l-am tăiat, voi lua o linguriță și îi voi curăța semințele. Voi lua o jumătate de castravetele, cu degetele îmi voi fixa distanța la care voi tăia castravetele și voi face fâșii subțiri", a arătat cheful.
Iar acum, urmează curățarea și tăierea somonului.
"Îndepărtăm această parte albă de la somon, care nu este nici estetică, dar nici comestibilă. Îndepărtăm pielea, îl verificăm dacă are oase, vedem că are oase, luăm o pensetă specială și scoatem oasele. Dacă nu avem pensetă de pește putem să tăiem felii subțiri de somn până ajungem la partea cu oasele și când ajungem la partea cu oasele, acea felie de pește cu oase o dăm deoparte", explică chef Florin.
Se taie și avocado peste care se adaugă câteva picături de lămâie pentru a nu se oxida. Chef Florin pregătește sosul de wasabi, folosindu-se de o pudră specială și de câteva picături de apă rece. Iar între timp, s-a fiert și orezul.
"Luăm o tavă, eu acum am la îndemână o tavă de inox și răstorn prin lovire oala. Cu o spatulă de silicon o să întindem orezul pentru a se răci cât mai repede", a mai explicat el.
Este gata și morcovul.
"Eu ridic morcovul, observ că este exact cum vreau, moale, și îl pun în apă rece. De ce în apă rece? Pentru că dacă îl lăsam așa cald, el se gătea în continuare", a arătat chef Florin.
Cât se răcește morcovul, orezul este amestecat cu oțet de orez și miere de albine.
"Are rolul de a opri fermentația orezului. Încep să îl amestec, îl iau cu paleta din aproape în aproape. Trăgând practic cu vârful paletei către mine", explică Chef Florin.
Urmează tăierea morcovului și apoi, începe prepararea propriu-zisă.
"Avem nevoie de o rogojină, avem nevoie de o algă marină. Are două fețe – o parte lucioasă și o parte mată. Eu voi pune cu partea mată către mine, deoarece va veni în interior, iar partea lucioasă către exterior, ca să se vadă frumos. Îmi voi muia mâinile în apă, le voi scutura, voi lua o parte din orez și le voi așeza în mijlocul algei. Iar în primă fază voi întinde doar cu degetele, fără să mă presez, fără să mă apas pe el", a mai arătat el.
Este important să mențineți o porțiune goală atât în partea de jos, cât și în cea de sus a algei.
"Voi lua un degețel de wasabi și îl voi întinde pe jumătatea orezului. Pe pasta de wasabi voi așeza castravetele, iar acest bastonaș de castravete îl voi încadra între două bastonașe de morcov. Apoi voi lua o lingură de cremă de brânză și o voi întinde pe bastonașele de castravete", explică chef Florin Cârnicianu.
Iar acum, împăturirea.
"Este foarte important să ridicăm capătaul rogojinei cu o mână, apoi cealaltă mână va împinge alga peste preparat. Și apoi rulez. Am rulat, țin rogojina să nu atingă de orez și practic rulez alga și toată compoziția. Apoi o voi presa, ținând cu cealaltă mână din celalt capăt al rogojinei și voi presa. Eu nu mă mulțumesc cu atât și atunci voi folosi degețelele și voi face un pătrat, mișcând mâinile către laterală", a arătat cheful.
La final, se îndepărtează capetele, iar restul rezultatului se taie în bucăți egale. Pentru o aromă și mai deosebită, chef recomandă să adăugăm puțin sos de soia, câteva biluțe de wasabi și ghimbir murat. Pentru cealaltă rețetă se păstrează aceeași pași, doar că se înlocuiesc ingredientele din interior. Avem nevoie de alge, orez, wasabi, somon și avocado.
"Acesta este sushi cu somon și avocado, îl înmuiem în sos soia, punem puțin ghimbir murat. Să aveți poftă!"