Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Stilul flexitarian - dieta care ar putea salva planeta. Avantaje şi reguli, cu nutriţionistul Carmen Ţenescu

Stilul flexitarian - dieta care ar putea salva planeta. Avantaje şi reguli, cu nutriţionistul Carmen Ţenescu

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 16:00 01 Iun 2021 Modificat la 16:00 01 Iun 2021
o_1f73p4jip14g71hnn1u3ssnekvtb.jpg

Practic, e o dietă echilibrată, care, în plus, poate ajuta și la protejarea mediului. Mulți oameni, de altfel, sunt deja flexitarieni fără să o știe.

Mulți dintre cei care își doresc să fie vegetarieni mărturisesc că le este greu să renunțe complet la carne și tânjesc deseori după o friptură. Vestea bună este că nu e nevoie să te chinui şi poţi oricând opta pentru dieta flexitariană.

"Termenul flexitarian este mai puțin folosit cu toate că este mai mult folosit în practică. De ce? Pentru că stilul flexitarian de fapt reprezintă un stil de viață sănătos și echilibrat pentru că flexitarian reprezintă consumul unei cantități mai mici de carne și pește, se bazează mai mult pe fructe și legume, dar nu este exclusă carnea.", a declarat nutriţionistul Carmen Ţenescu.

Așadar, poți să mănânci tofu, quinoa, multe legume și fructe, însă în același timp ai voie, ocazional, să mănânci pește sau alte tipuri de carne.

"Eu consider că fiecare persoană ar trebui să folosească ce stil i se potrivește atât din punct de vedere medical, adică cum îi răspunde organsimul, cât și din punct de vedere al activităților, al stilului de viață, nu neapărat alimentar și trebuie să se potrivească ceea ce mănânci cu ceea ce ești. Mai puțină carne și mai puțin pește. Nu este un lucru rău, nu pot să spun că recomand sau că nu recomand, totul trebuie să fie personalizat", a explicat Carmen Ţenescu.

Însă, ca în cazul oricărei diete există avantaje și dezavantaje.

"În momentul în care mănânci mai multe fructe și legume, organismul își ia într-adevăr mai multe vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și așa mai departe... și apă, mai ales din legume. Însă, trebuie să ții cont și de faptul că organismul are nevoie de proteine, proteine pe care, dacă tu consumi mai puțină carne, este neapărat nevoie să le suplinești cumva și atunci apelezi mai mult la fasole, năut, soia, mazăre, linte – tot ce conține proteină, pentru că proteina reprezintă baza a tot ceea ce înseamnă musculatură, oase și așa mai departe", a explicat Carmen Ţenescu.

Regimul flexitarian nu are reguli grele de urmat. Este vorba mai degrabă de o schimbare în gândire, de la faptul că mesele au nevoie de carne pentru a fi "complete", la faptul că, de fapt, carnea poate fi adăugată la masă doar ocazional.

"Sunt persoane pentru care acest stil flexitarian reprezintă o dată pe săptămână, iar la altele o dată la două săptămâni. Stilul flexitarian este potrivit mai mult pentru adulți, nu neapărat pentru copii. Copiii sunt în creștere. Sunt foarte multe reacții în organism, este vorba de hormoni, dezechilibre hormonale, este perioada de creștere și atunci copiilor este bine să le aplicăm un stil de viață variat, echilibrat, diversificat. Eu consider că orice aliment este bine să existe în organism într-o anumită măsură", a mai precizat nutriţionistul.

Însă, o familie care se va concentra pe consumul de vegetale va simți îmbunătățiri şi din punct de vedere economic.

"În momentul în care folosești stilul flexitarian, cumperi mai multe fructe și legume, mai puțină carne. Din punct de vedere al banilor, da, este mai bine pentru anumite persoane", a precizat Carmen Ţenescu.

În plus, cumpărând mai rar carne, se poate alege o carne de calitate superioară, cum ar fi cea de la animale crescute la țară.

"Dacă tot cumperi puțină, hai să fie de calitate și atunci te îndrepți spre surse naturale, ecologice, bio. Trecem de la cantitate la calitate. Bine, asta oricum ar fi bine să o facem, dar stilul flexitarian te ajută mai mult", a declarat nutriţionistul.

De asemenea, stilul flexitarian poate contribui la reducerea indicelui de masă corporală, la scăderea tensiunii arteriale, dar și la reglarea cantității de glucoză prezentă în sânge. Iar dacă vrei să slăbești, faptul că alegi această dietă te-ar putea ajuta să topești mai ușor kilogramele.

Totodată, consumul de carne ocazional va reduce impactul tău asupra mediului înconjurător. Creșterea animalelor necesită mult mai multe resurse faţă de cultivarea legumelor și fructelor.

×
Etichete: Numai de bine dieta
x close