Gestiunea timpului în cuplu este esențială și trebuie să pornim de la ideea absolut firească, cum că în cuplu nu înseamnă "tot timpul" și în cuplu există nevoie și de timpul personal.
În timpul personal, practic, nu facem altceva decât ne pregătim de reîntâlnirea cu persoana dragă, este ca și când l-ai întâlnit pentru prima dată și este ca și când te pregătești cu același fior, cu aceeași atenție pentru a-ți întâlni iubitul sau iubita.
Gestionarea timpului în cuplu este o chestiune individuală și trebuie să fie adaptată la nevoile și valorile partenerilor. Fiți deschiși la comunicare și flexibili în găsirea echilibrului potrivit pentru voi doi.
"Timpul personal nu înseamnă că neglijezi. De foarte multe ori, cele care renunță la timpul personal sunt femeile, bărbații își alocă statistic mult mai mult timp personal. Și pot părea egoiști, dar nu este așa, ei știu mult mai bine să își păstreze energia, pe când femeile devin mult mai voluntare și se simt mult mai vinovate dacă își alocă o oră doar pentru ele. Această vinovăție o întâlnim foarte des la mame, la mamele tinere, la mamele care au copii mici, mamele care consideră că dacă stau departe de copilaș înseamnă că îi neglijează. Nu este așa! Ai nevoie de timpul tău în care tu te reîncarci energetic.", a spus psihologul Adriana Stanciu.
Timpul personal poate fi folosit într-o varietate de moduri în funcție de preferințele și nevoile individuale. Este important să îți dedici timp pentru activități care te fac fericit, te relaxează și te ajută să te refaci emoțional și mental.
"Deci foarte multă atenție, timpul liber nu înseamnă fuga dintr-o relație de cuplu. Fuga din relație înseamnă că eu fac ceva, care este împotriva cuplului, pentru că nu mă mai simt bine în cuplu și simt nevoia să petrec din ce în ce mai mult timp astfel încât să diminuez timpul petrecut în cuplu și evident conflictele apar pe neașteptate, explodează, pentru că unul dintre cei doi va observa această fugă.", a mai spus aceasta.
Fuga dintr-o relație apare atunci când unul dintre parteneri începe să se retragă sau să evite implicarea în relație din motive interne sau din cauza problemelor nerezolvate în cuplu. Semnele fugii dintr-o relație pot include: redistribuirea timpului și atenției, evitarea comunicării sau a conflictelor, căutarea altor conexiuni și lipsa de sprijin.
De asemenea, specialiștii ne încurajează să creați rutine sau tradiții speciale în cuplu, cum ar fi cina în doi o dată pe săptămână sau plimbările de seară, pentru a vă conecta în mod constant și a menține relația vie.
Cuplul se educă, se educă în permanență, el trebuie susținut cu gesturi simple.