Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine "Se cuibărește în stomac" Infecția care se transmite cel mai des prin apă şi poate duce la cancer. Afectează 1/2 din populația globului

"Se cuibărește în stomac" Infecția care se transmite cel mai des prin apă şi poate duce la cancer. Afectează 1/2 din populația globului

I.D.
1 minut de citit Publicat la 12:00 26 Oct 2024 Modificat la 12:00 26 Oct 2024
Netratată, infecția poate cauza complicații grave, precum ulcer sau chiar cancer gastric. Medicul specialist gastroenterolog, Dr. Ruxandra Ciocârlan a explicat mai multe despre această bacterie și cum ne putem proteja sănătatea.
Bacteria afectează jumătate din populația globului și îşi face simțită prezența de multe ori încă din copilărie, fără a fi depistată. FOTO: Getty Images.com

Helicobacter Pylori, o bacterie care afectează jumătate din populația globului, își face simțită prezența de multe ori încă din copilărie, fără a fi depistată.

Netratată, infecția poate cauza complicații grave, precum ulcer sau chiar cancer gastric. Medicul specialist gastroenterolog, Dr. Ruxandra Ciocârlan a explicat mai multe despre această bacterie și cum ne putem proteja sănătatea.

„Helicobacter Pylori este o bacterie gram-negativă cu flagel, care se găsește peste tot în mediul înconjurător și cu care ne infectăm în general în copilărie”, explică Dr. Ciocârlan. „Ea se cuibărește în epiteliul stomacului și al intestinului subțire și începe să acționeze în defavoarea noastră.”

Infecția se transmite cel mai des prin apă, mâncare sau obiecte comune, fiind mai frecventă în zonele defavorizate. Simptomele includ dureri în zona epigastrică, greață și balonare. „Deseori pacienții îmi spun, doamna doctor, eu râgâi și dacă beau doar un pahar cu apă, din cauza dioxidului de carbon produs de bacterie”, adaugă medicul.

Pentru a detecta prezența bacteriei, se recomandă teste precum endoscopia digestivă, testarea antigenului din materiile fecale sau testul de sânge pentru anticorpi. Tratamentul standard implică o combinație de antibiotice și inhibitori de pompă de proton, iar dacă acesta nu funcționează, se poate opta pentru un tratament personalizat pe baza unei culturi bacteriene.

În timpul sarcinii, infecția cu Helicobacter Pylori poate avea efecte grave asupra mamei și fătului. „Crește riscul de preeclampsie, naștere prematură și greutate mică la naștere”, avertizează Dr. Ciocârlan.

În ceea ce privește prevenția, medicul recomandă adoptarea unui stil de viață sănătos. „Dieta mediteraneană este ideală. Alimentele bogate în fibre, antioxidanți și omega-3 sunt esențiale pentru sănătatea digestivă și imunitară”, concluzionează aceasta.

×
x close