Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Rezistenţa antimicrobiană, ameninţare globală la adresa sănătăţii publice. Care sunt beneficiile imunoglobulinei Y specifice

Rezistenţa antimicrobiană, ameninţare globală la adresa sănătăţii publice. Care sunt beneficiile imunoglobulinei Y specifice

Georgiana Murgilă
2 minute de citit Publicat la 16:24 17 Ian 2022 Modificat la 16:24 17 Ian 2022
rezistenta antimicrobiana sanatate publica imunoglobuline y
Rezistenţa antimicrobiană, ameninţare globală la adresa sănătăţii publice. Care sunt beneficiile imunoglobulinei Y specifice Sursa foto: Antena 3

Practic, capacitatea omului de a lupta împotriva bolilor infecțioase și de a gestiona complicațiile a scăzut. Astfel, se ajunge la perioade îndelungate de boală, dizabilitate sau chiar deces. Specialiștii susțin că am ajuns în acest stadiu din cauză că utilizăm incorect și excesiv antibioticele. 

Antibioticele reprezintă cel mai mare progres medical al ultimului secol. În cei 75 de ani de când sunt utilizate, ele au salvat sute de milioane de vieți, au scurtat durata suferințelor şi au prevenit apariția unor sechele ale infecțiilor.

De aceea, ne și dorim să le putem folosi în continuare. Însă, specialiștii ne avertizează că administrarea lor în exces, poate provoca efecte adverse.  

"Rezistența antimicrobiană este capacitatea fie dobândită, fie naturală a unui microorganism, acesta poate fi bacterie, virus sau de natură fungică, de a rezista la anumite efecte ale unor medicamente antimicrobiene – aici aș aminti antibioticele, antiviralele și așa mai departe", a spus Viorica Chirciu, cercetător ştiinţific.

Pentru bacteriile care produc septicemii, rezultatele furnizate de mai multe spitale din țara noastră indică în mod constant niveluri ale rezistenței mai mari decât cele din majoritatea statelor Uniunii Europene.

"Această rezistență are loc din cauză că au loc niște modificări ale structurii și proprietăților acestor microorganisme. Astfel, aceste medicamente microbiene devin ineficente, infecțiile rămân în organism și se pot transmite la altă persoană"

De aceea, e important să recurgem la ele doar când ne sunt cu adevărat de folos, în acele infecții care răspund la tratamentul cu antibiotice.

"Soluțiile sunt, așa cum spunea și OMS și Centru European de Prevenție și Control al Bolilor, să folosim cu prudență antibioticele și să găsim metode alternative la acest lucru"

De exemplu, gripa şi răceala sunt două exemple de infecții la care antibioticele nu ajută. Aceste două boli sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice.

Te vei simți mult mai bine dacă bei mai multe lichide, te odihneşti suficient şi foloseşti medicamente care elimină simptomele. Însă, din păcate, în foarte multe dintre cazuri se administrează antibiotice chiar și atunci când nu sunt recomandate.

"Noi, cercetătoii români, ne-a preocupat această problemă și am găsit soluții alternative. Acestea sunt produse naturale, 100%, sunt suplimente alimentare și conțin imunoglubuline Y specifice"

Aceste imunoglobuline Y specifice ajută mecanismul de susținere a imunității pasive, adică organismul uman primește gata preparați anticorpii de care are nevoie, fără a mai fi nevoit să îi producă singur aşa cum se întâmplă în cazul imunizării active.

 "Ce înseamnă imunoglobuline Y specifice? Sunt anticorpi fabricați de găină și sunt specifici pentru că se adresează numai acelui germen pentru care au fost create. Nu dau reacții imune, nu dau reacții adverse în organisme și nu creează rezistență la microbii pentru care au fost create. Această terapie cu imunoglobuline Y specifice se adresează tuturor vârstelor, începând cu copii, de când aceștia pot să consume ouă în mod normal, adulților și bătrânilor", a mai spus Viorica Chirciu, cercetător ştiinţific.

×
x close