Cum pregătim îngrăşămintele din coji de cartofi vă arată în minutele care urmează Oana Matei.
''La rubrica despre îngrijirea plantelor vă arăt cum facem un super fertilizant pentru plantele noastre din coji de cartofi. Atenţie, din cojile de cartof pe care le aruncăm şi cartofii obişnuiţi pe care îi mâncăm şi cartofii dulci. Trebuie întâi să curăţăm cartofii de coajă. Aici, în coaja cartofilor există foarte mult fosfor şi potasiu, mai ales potasiu. Azot, nu. Am pus apă caldă într-un vas în care vom pune cojile de cartofi. Şi aşa vor rămâne ele până mâine. Cam o zi trebuie să stea , după care aruncăm cojile şi folosim această apă în care au trecut substanţele hrănitoare.
La fel procedez şi cu cartofii dulci. Coaja lor o punem tot aici. Coaja este un element fundamental. Este implicat în fotosinteză, în urma căruia rezultă zaharurile şi energia cu care planta se hrăneşte. Este implicat în sinteza amidonului, în sinteza vitaminelor. Această apă o folosim o dată la două săptămâni. Un litru-doi de apă, cam patru cartofi. Al doilea mod în care putem să folosim coaja de cartof este aşa. O lăsăm la uscat. Fie le lăsăm la uscat, fie putem să le băgăm în cuptor. Este mai rapid. În trei ore, se usucă la 100 de grade. Cojile le punem fie în grădină, fie facem pulbere din ele, pulbere pe care o presărăm în jurul plantelor. Nu folosim niciodată coaja de cartofi în formă crudă. Putem să o folosim în starea ei naturală în compot. Sunt Oana Matei. Vă aştept pe site, pe ingrijireaflorilor.ro cu multe materiale din lumea plantelor'', a spus Oana Matei, inginer horticultor.