Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Retenția de apă, soluții simple pentru a o combate. Sfaturile nutriționistului Lygia Alexandrescu

Retenția de apă, soluții simple pentru a o combate. Sfaturile nutriționistului Lygia Alexandrescu

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 12:09 11 Iun 2021 Modificat la 16:30 11 Iun 2021
o_1f7t59u3t1bktsja1uf9q7a8mjg.jpg

Organismul uman conține peste 60% apă. Prin urmare, este esențial să fie menținut bine hidratat în fiecare zi. Sănătatea țesutului muscular, a organelor interne și a sistemului osos depinde de aportul zilnic de apă.

Însă, stocarea în cantitate prea mare a acesteia în organism nu este deloc benefică.

Cel mai frecvent, de vină este consumul excesiv de sare

"Retenție hidrică înseamnă că mâncăm prea sărat, că ceva nu e în regulă cu organismul nostru și că cee consumăm ca lichide, practic nu se elimină în mod regulat, nu se elimină suficient și poate fi un semn de afecțiune la nivel renal, sau o altă afecțiune a unui sistem din organismul nostru.

De cele mai multe ori, sodiul prea mult din dietă practică ajută și favorizează menținerea lichidelor în organism. Potasiul, spre deosebire de sodiu, este un diuretic și ajută la eliminarea lichidelor din organism, păstrând echilibrul hidrolitic la nivel vascular", a spus Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Ce trebuie să faci dacă te confrunți cu retenția hidrică

Este important să ții cont în mod special de masa de seară.

"Atunci când seara, în special, sunt mese bogate în proteine, acea friptură după serviciu, cu salată sau murăturile, sau o supă, dar în care s-a adăugat un potențiator de gust, care e foarte sărat, sau dacă a fost acrită cu zeamă de varză, de exemplu. A doua zi ne trezim cu aceste edeme, aceste retenții hidrice. Total neplăcute. Să nu uităm, cel mai neplăcut lucru este aspectul celulitei care se amplifică în special pe abdomen sau pe picioare", a precizat Lygia Alexandrescu.

Nu te îngrijora, soluția nu este să renunți definitiv la sare

"Când suntem mâncăcioși de sare putem înlocui această sare sodată cu sare potasică cu sodiu redus, adică 75% potasiu și 25% sodiu, deci el trebuie să existe. Sarea potasică are avantajul că ne ajută să eliminăm foarte ușor.  E important de spus că tot ce cumpărăm: pâine, brânză, toate au un aport mare de sodiu. Dar putem controla ce mâncăm noi. În sensul că dintr-o brânză pe care o cumpărăm până acum, o telemea veche, putem cumpăra o telemea proaspătă sau chiar dacă și la telemeaua proaspătă apar temeri, putem merge pe o variantă de caș proaspăt sau de urdă", adaugă nutriţionist.

Este recomandat și consumul de fructe între mese

"Sunt bogate în potasiu și dacă s-a mâncat un pic mai sărat la prânz, avem grijă ca la o 16 să mâncăm citrice. De exemplu, pomelo. Pomelo este foarte bogat în potasiu", spune Lygia Alexandrescu.

Însă, sarea nu este singura amenințare pentru organismul nostru. 

"De multe ori apare retenție hidrică la persoanele care nu mănâncă sărat dar nu consumă apă multă și atunci bietul corp, pentru că el are nevoie de o cantitate de apă, reține apa tocmai pentru procesele metabolice biologice. Apa curată și băută constant, 30 ml, cum e iarna acum, 30 de ml de apă și ceai neîndulcit pe kilogram corp pe zi practic atenuează, elimină și dacă mai renunțăm și la sodiu şi se înlocuiește cu potasiu, categoric se scapă de aceste retenții hidrice", explică nutriţionistul.

Care sunt soluțiile rapide de tratament recomandate de Lygia Alexandrescu, aflaţi din imaginile video de mai sus.

×
x close