Prepararea unui grătar oferă, în egală măsură, un fel de mâncare gustos și sățios, precum și un prilej de a socializa cu familia sau cu prietenii.
Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă și recomandă să nu se facă abuz, deoarece carnea preparată pe grătar poate fi periculoasă pentru sănătate.
"Alimentele gătite pe grătar se pot dovedi toxice pentru organism, în special carnea preparată prea mult și la temperaturi ridicate.
Studiile au arătat că atunci când grăsimea din carne se scurge pe cărbuni, aceștia se aprind și produc un fum care conține substanțe chimice, numite hidrocarburi aromatice policiclice, fum care se depune pe carne și pe care îl și inhalăm", a spus Gina Taujan, psihonutriționist.
Citește și: Kilogramele în plus devin o problemă națională: Care este greutatea normală, în funcție de înălțime și gen
Cu toate acestea, carnea preparată la grătar nu este singura sursă de compuși periculoși. Substanțele cu potențial nociv se găsesc și în alte procese industriale, în fumul de țigară și în gazele emise de automobile.
"Asta nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la carnea pe grătar, ci să o consumăm cu moderație, respectând câțiva pași simpli, pentru a o găti în mod corect", a mai adăugat specialistul.
Formarea compușilor variază în funcție de tipul de carne, dar și de metoda și nivelul de coacere.
Indiferent de tipul de carne, dacă temperatura sare peste 150 de grade, iar expunerea are loc pentru un timp îndelungat, atunci se acumulează amine heterociclice, iar dacă este expusă și la fum, atunci se acumulează și hidrocarburi
Cum se prepară carnea pe grătar într-un mod corect și sănătos
"Alegem o carne mai slabă și eliminăm grăsimea în exces. De asemenea o gătim mai mult timp, dar la o temperatură mai scăzută, iar în cazul în care am gătit-o prea mult, eliminăm părțile arse. Recomand, de asemenea, să optăm pentru legume preparate pe grătar, în locul cărnii", a explicat nutriționistul.
Compușii considerați toxici sunt capabili să producă daune la nivelul ADN-ului celular doar după ce sunt metabolizați de anumite enzime.
Activitatea acestor enzime diferă de la o persoană la alta, fiind o caracteristică ce poate fi luată în considerare atunci când vorbim despre riscul de cancer asociat.
Orice persoană sănătoasă, cu un stil de viață echilibrat, poate consuma carne preparată la grătar, însă cu moderație.
Potrivit datelor statistice, în România, anual, se consumă între 20.000 și 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe masa românilor ajung, în fiecare an, în jur de 40 de milioane de mici.