Specialiştii în nutriţie ne învaţă cum să recunoaştem din timp simptomatologia.
Un şoc emoţional, un factor genetic preexistent, obezitatea..Toate sunt condiţii la fel de bune pentru apariţia diabetului, o boală care nu mai ţine cont de vârstă.
De asemenea, diabetul se poate detecta prin reapariţia infecţiilor, de cele mai multe ori localizate la nivelul pielii, cauzate de scăderea sistemului imunitar, prin activarea unor bacterii, stafilococi sau fungi.
Iar media glicemiei poate fi dezvăluită de o analiză facilă numita hemoglobina glicată. Valorile peste 6.5 corespund diabetului. Însă, este util să ştim ce anume din comportamentul organismului nostru ar putea să ne convingă că există o problemă.
Pacientii care au o ruda de gradul unu bolnavă de diabet, persoanele supraponderale, persoanele cu vulnerabilitate emoţională marcata de un eveniment dramatic sau cele care obisnuiesc sa consume in exces alimentatia bogata in grasimi saturate, in defavoarea fructelor si legumelor, insomniacii hiperactivi si cu un stil de viata dezechilibrat sunt candidati seriosi ai diabetului zaharat de tip 1 sau 2.