Iar când creezi pălării şi ai curajul să readuci spiritul vremurilor de altădată, ce poate fi mai frumos decât să lucrezi pentru Casa Regală? Kristina Dragomir este o poveste... în poveste, un curaj...în curaj, un om care a învins ideile preconcepute şi a reînviat spiritul unui articol vestimentar care, mai ales în România, îşi pierduse savoarea şi stilul.
Pălăria este poate cel mai vechi accesoriu atunci când vorbim de modă , iar pentru femei, a devenit în timp, o extensie a personalităţii. Acum pălaria poate fi purtată in orice moment al zilei şi asortată la aproape orice ţinută.
"La inceput, pana in secolul 18, barbatii erau privilegiati si purtau aceste accesorii spectaculoase erau foarte incarcate de pene, catifea, se stia ca ei erau cei mai asortati, vorbim aici de barbatii din zona aristocratiei sau cu un anumit statut social , ulterior au inceput si doamnele sa trateze mai decorativ, dupa care a devenit un accesoriu nelipsit si un apanaj al luxului , al elegantei si al frumusetii " spune Kristina Dragomir.
Acum pălăria se poartă în funcţie de inspiraţie şi curaj, de bărbaţi şi femei în egală măsură.
Pălăriile sunt ca nişte obiecte de artă, iar purtatul lor este tot...o artă. În timpul zilei pălăria cere bor scurt sau mediu, linii foarte simple, curate şi uşor interpretate. Cu alte cuvinte, nu trebuie să iasă mai mult decât personajul în evidenţă. Lucrurile se schimă la un garden party, de exemplu, când accesoriul trebuie să fie spectaculos.
Frunze sau pene, piei sau blănuri de animal, materiale şi pietre pretioase, fetru, adus in Vest de popoarele nomade din Asia, pai sau bambus, in, cânepa sau bumbac, toate au fost, de-a lungul timpului, materie primă pentru împodobirea capului.
În ultimii ani, în industria textilă a mai aparut un material, o fibră numită Ingeo, a carei materie primă constă în mare parte din porumb modificat genetic, care în functie de utilizare, poate avea textura bumbacului sau poliesterului. Marii creatori, precum Armani, au inclus deja în colecţiile lor articole confecţionate din Ingeo.
Dacă în alte ţări creatorii se gândesc la inovaţii, la noi designerii au găsit cu greu oameni care să cunoască sau să înţeleagă taina confecţionării pălăriilor.
Când s-a lansat în această aventură, Kristina Dragomir a găsit cu greu meseriaşi, materiale şi calapoade speciale pentru palarii. Nu a renunţat şi a găsit la Londra tot ce avea nevoie. S-a făcut repede cunoscută, iar ascensiunea ei a culminat cu o recunoaştere...regală.
Acum este furnizorul oficial al Casei Regale a României, un maxim al poeziei care însoţeşte parcă toate colecţiile Kristinei.
Pălăriera Casei Regale a Marii Britanii, Rosie Olivia, nu vede limite atunci când vrea să transmită un mesaj îndrăgostiţilor de pălării din toată lumea. Cunoscută îm branşă pentru inspiraţia şi puterea de a-şi impune viziunea, Rosie a ales un mod cu totul inedit de a-şi lansa ultima colecţia. Şi anume, cu ajutorul cailor.
Într-o şedinţă foto care poate părea amuzantă, dar vă asigurăm că deloc batjocoritoare, pălăriera Casei Regale britanice a înlocuit modelele cu armăsarii pur sânge. Şi ei, parte din mândria şi cultura britanică de mii de ani. Cu o graţie ce nu poate fi constestată, caii poartă pe creştet pălăriile care ajung şi la 400 de lire sterline.
Având o clientelă "regală" destul de dificilă, formată din personalităţi precum Pippa Middleton sau Prinţesa Beatrice, palăriera Rosie ştie ce înseamnă să lucrezi cu personaje uşor ieşite din comun. Neobişnuita şedinţă a avut loc chiar într-unul dintre grajdurile regale, la Red House, Warrington.
Până la urmă pare că pălăria îşi alege stăpânul şi nu invers.