Microbiomul uman deține funcții importante pentru dezvoltarea imunității, apărarea organismului de agenți patogeni, dar și în sinteza vitaminelor. Drept urmare, este considerat ca fiind un organ esențial în organism, fără de care nu am putea funcționa optim.
Descoperiți din materialul următor care sunt modificările care vor avea o diferență pozitivă asupra micobiomului tău.
Oana Trifu, explicaţii despre microbiomul digestiv
"Microbiomul digestiv se referă la acea populație de microorganisme, care ne populează sistemul digestiv, în mod particular colonul, acolo se găsesc cele mai numeroase asemenea microorganisme. De ce ne preocupă sănătatea microbiomului? Ei bine, pentru că se pare că sănătatea acestei populații, acestor locuitori ai colonului nostru se declină în mai multe aspecte ale sănătății noastre cu totul. Există asocieri între sănătatea microbiomului și sănătatea aparatului cardiovascular, sănătatea psihică, imunitate, prevenția unor boli cronice cum este diabetul zaharat de tip 2. Deci iată, suntem direct interesați să avem grijă de ei, ca ei să aibă grijă de noi mai departe", spune Oana Trifu, specialist în schimbarea stilului de viață.
Cum te simți și ce simptome ai pot fi indicatori importanți ai stării intestinului tău. Când este în echilibru, microbii intestinali vor acționa corect.
Astfel, digestia ta va fi menținută funcțională, absorbția de nutrienți și producerea de energie se va produce corect, iar greutatea ta va fi normală.
Ce simptome apar dacă ne neglijăm sănătatea
Însă, atunci când îți neglijezi sănătatea și ai o alimentație slabă, dormi puțin sau stresul ajunge la cote maxime, riști să creezi diferite dezechilibre, care pot provoca simptome destul de neplăcute, precum balonare, dureri de stomac, greață, diaree, constipație, reflux de acid și gaze excesive.
De asemenea, poți avea dureri de cap cronice sau erupții cutanate și prurit, sau poți experimenta dureri articulare, oboseală cronică, energie scăzută, alergii.
''Cum îi menținem pe acești pitici, pe acești ștrumfi sănătoși? Ei bine, un prim pas în menținerea lor sănătoasă este să le aducem forțe proaspete, da? Rânduri proaspete de microorganisme, pe care le luăm din alimentație, din alimentele fermenetate. De obicei, ne referim la chefir sau la iaurt când vine vorba de probiotice, dar plaja este mult mai mare. Putem să discutăm de pâinea cu maia sau, iată, în acest sezon, de socată, care este un probiotic extraordinar de bun, de gustos, revigorant și benefic pentru corpul nostru'', adaugă specialistul.
Studiile au dovedit că grăsimile saturate în exces alimentează bacteriile care pot crește inflamația. Drept urmare, ar fi bine să optezi pentru lactate și carne cu un conținut scăzut de grăsimi.
De ce este importanr să consumăm săptămânal, cel puțin trei căni de fructe diferite
De asemenea, este important ca săptămânal să încerci să consumi cel puțin trei căni de fructe diferite, care încurajează microbii antiinflamatori, cele mai benefice sunt fructele de pădure.
"Un al doilea pas când vine vorba de sănătatea microbiomului se referă la hrănirea acestor microorganisme, da? Cu ce îi hrănim? Le place foarte mult să pape fibre - fibre mănâncă din lumea vegetală, din cereale integrale, din legume, din frunze, din fructe, evident, deci o mulțime de fibră găsim în această lume vegetală", spune Oana Trifu, specialist în schimbarea stilului de viață.
De asemenea, nu uita să conumi carbohidrații potriviți și cu moderație
Acesta este unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale echilibrării microbiomului. Poți consuma carbohidrați - și ar trebui - deoarece alimentele bogate în carbohidrați care conțin în mod special fibre alimentează bacteriile cele mai benefice din intestin. Trucul este, totuși, să nu consumi niciodată prea mult. Limitează-te la o porție de carbohidrați integrali la fiecare masă.
"Al treilea lucru pe care îl putem face este să limităm consumul de produse procesate. Nu mânca nimic din ceea ce stră-stră-străbunica ta nu ar recunoaște drept mâncare" – este un citat din celebrul Michael Pollan, care ne învață să nu mâncăm alimente pe care străbunica noastră, da, nu le-ar recunoaște, adică alimentele care sunt ambalate, alimentele care sunt procesate atât de mult încât nu mai știm substanța de la care au pornit.
Ideea este să mâncăm alimente în matricea lor naturală, așa cum le-a proiectat mama natură, pentru că cel mai probabil asta este forma în care ele sunt cele mai sănătoase pentru corpul nostru", adaugă specialistul.
Sfaturi preţioase pentru un stil de viaţă sănătos
De exemplu, legumele sunt pline de substanțe fitochimice care încurajează microbii benefici și descurajează microbii inflamatori.
Fiecare legumă are un profil fitochimic diferit, deci cu cât vei consuma mai mult feluri, cu atât mai bine. De asemenea, specialiștii mai recomandă să reduci sau chiar să eviți consumul de zahăr, întrucât ciupercile care pot provoca probleme în intenstin îl adora, așa că atunci când le hrănești, acestea se reproduc într-un ritm accelerat. Doar o zi fără zahăr va face diferența.
În plus ar trebui să faci mai multe exerciții fizice și să dormi cel puțin șapte ore în fiecare noapte. Și, în mod surprinzător, mai mult timp în aer liber, în jurul animalelor, îți poate întări microbiomul și îți crește microbii benefici. Așadar, poți încerca să grădinărești, să vizitezi o fermă sau să mergi prin pădure.