Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Motive întemeiate ca să te apuci de croşetat

Motive întemeiate ca să te apuci de croşetat

Ela Crăciun
1 minut de citit Publicat la 12:17 02 Iun 2021 Modificat la 12:17 02 Iun 2021
o_1f7605qe919qgh61v111n6ofaib.jpg
Sursa foto: Antena 3

Astfel, și tot mai mulți tineri au devenit învățăcei ai artizanilor din țara noastră.

Croșetatul oferă optimism și încredere în forțele proprii. Deseori, rezultatul obținut dă un sentiment de împlinire și ajută la conștientizarea calităților.

Odată ce regulile croșetatului au fost înțelese, activitatea devine foarte relaxantă. Majoritatea tipurilor de croșetat necesită repetarea unor mișcări de multe ori, într-un ritm consecvent, astfel că te poți baza pe reflexul mișcărilor, în timp ce-ți eliberezi mintea de orice emoții negative.

"Croșetatul este să spunem așa "the new yoga" – poți să meditezi în timp ce croșetezi. Această activitate de a face repetitiv o anumită acțiune și de a-ți focaliza și mintea și privirea doar asupra unui punct pe care tu trebuie să îl faci și asupra unui singur lucru ne ajută foarte, foarte mult să dăm deoparte tot ce înseamnă gânduri mai puțin plăcute sau poate chiar întâmplări de peste zi care ne-au necăjit, ne-au supărat", a declarat Laura Ianovcic, artizan urban.

De asemenea, concentrarea și mișcările ritmice contribuie la eliminarea atenției de la gândurile care alimentează anxietatea, depresia și stresul.

Iar potrivit specialiștilor, croșetatul are și rolul de a proteja creierul. Persoanele de vârsta a treia care practică această activitate au un risc de demență sau de Alzheimer cu până la 50% mai mic.

"Este recomandată copiilor în special celor care au nevoi speciale, dacă reușesc să prindă mișcarea și să vadă cum se face, îi liniștește, îi calmează. Chiar și copiii cu autism sunt prinși, fiind această activitate repetitivă", a mai explicat Laura Ianovcic.

Și nu doar creierul are nevoie de mișcare, ci și articulațiile. Utilizarea degetelor în cadrul croșetatului întărește cartilajul, prevenind deteriorarea. Croșetatul este mai util decât tastatul pentru că atunci când scrii la calculator nu există suficientă presiune asupra degetelor.

Însă, orice persoană care își dorește să pătrundă în această lume ar trebui să știe că primii pași sunt recomandați să fie făcuți alături de o persoană pricepută.

"Recomand învățarea cu cineva alături, este cea mai bună cale. Perfecționarea tehnicilor se poate face într-adevăr și de pe internet, o anumită îmbinare de culori, de exemplu, sau o anumită tehnică care cere un anumit vizual. Dar nimic nu înlocuiește acea căldură umană când îți ia cineva mână și îți spune "nu așa, draga mea, ci așa ar trebui să pui ața sau așa ar trebui să ții croșeta" sau pe internet nu știe nimeni dacă tu ai tensiunea prea mare în mână sau în fir", a mai precizat Laura Ianovcic.

×
Etichete: Numai de bine
x close