Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Instrumente muzicale la care copiii pot învăţa rapid să cânte

Instrumente muzicale la care copiii pot învăţa rapid să cânte

Georgiana Mihăilă
2 minute de citit Publicat la 14:00 16 Noi 2021 Modificat la 14:00 16 Noi 2021
instrumente muzicale
Instrumente muzicale la care copiii pot învăţa rapid să cânte Sursa foto: Antena 3

Georgiana Mihăilă, a mers într-un studio și a descoperit două dintre cele mai ușoare instrumente – ukulele și flaut dulce. Sunt atât de simple, încât pot fi învățate și fără profesor, doar cu ajutorul materialelor găsite pe internet. 

Ukulele- instrumentul ideal pentru studiul muzicii 

La prima vedere, ai putea crede că e o chitară, dar este mult mai mică și se numește ukulele. Acest instrument a fost inventat la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Hawai, printr-o modificare a unui instrument al marinarilor portughezi.
"După părerea mea, acesta este cel mai simplu instrument cu coarde. Față de chitară are doar patru corzi în loc de șase și se cântă mult mai ușor decât la chitară, este recomandat tuturor copiilor, începând de la 5-6 ani în sus", a spus Igor Antoniuc, profesor de muzică.

Un alt instrument potrivit pentru toate vârstele este flautul dulce. Acesta a fost deosebit de popular în Renaștere și Baroc, dar continuă să fie și astăzi în școli datorită simplității sale.

"Este un flaut dulce și spre deosebire de flaut, pe care îl ții așa, acesta se ține așa și se numește flaut dulce pentru că este din lemn și are un sunet mai dulce", a precizat Igor Antoniuc.

Ambele instrumente sunt potrivite pentru toate vârstele.
"Sunt foarte bune de început, atunci când vrei să treci la un alt instrument mai complicat. De exemplu, dacă vrei să înveți chitară și ai 4-5 ani, eu cred că e mai ușor să începi cu ukulele. Este o trecere foarte naturală, pentru că pozițiile sunt asemănătoare, se schimbă doar anumite noțiuni teoretice și dimensiunea instrumentului", a afirmat profesorul de muzică.

Atât de simple sunt cele două instrumente, încât pot fi învățate fără un profesor. Specialiștii vin totuși cu recomandări. Ar fi bine ca procesul de studiu să înceapă cu învățarea notelor și a acordurilor de bază și, apoi, cu câteva partituri simple.  
"Copiii sunt foarte tehnologizați și au tot felul de resurse online, pe care le pot folosi. De obicei, dacă studiază cu un profesor, sunt suficiente 12 ședințe ca să poți să înveți niște baze", a spus Igor Antoniuc.

"Dacă înveți singur depinde foarte mult de tine. De obicei, aceleași lucruri le înveți de două ori mai lent, pentru că e foarte mult timp pierdut pe research. E foarte ușor să găsești materiale, e foarte greu să găsești materialul potrivit pentru nivelul tău", a menţionat profesorul.

Motiv pentru care cea mai bună metodă este îmbinarea celor două moduri de învățare – autodidactic, când se poate, iar când nu, cerem ajutorul profesorului.
"Un profesor poate să te ajute să îți dea o piesă care este exact de nivelul tău, care nu este nici prea grea, ca să te frustreze și să nu o poți studia, nici prea ușoară, ca să îți dai seama că deja știi prea multe și nu mai ai nevoie să înveți. Dar exact nivelul de piesă care te ajută puțin să crești.  De obicei, un elev când ajunge într-un impas ori simte că nu mai are ce învăța din online și a reușit să învețe totul, e bine să contacteze un profesor sau când i se pare prea greu și nu reușește să învețe, atunci iar e bine să contacteze un profesor cu care să își facă un plan de lucru", a afirmat Igor Antoniuc, profesor de muzică.

×
x close