În acelaşi timp, şi copiii noştri au probleme emoţionale, pe care dacă nu le gestionăm corect şi la timp, vor suporta, din păcate, consecinţe ireparabile. Florin Alexandru, analist comportamental, a explicat de ce este utilă dezvoltarea emoţională începând de la o vârstă cât mai mică.
„Noi în esență suntem ființe emoționale. Prima dată simțim, apoi gândim și în cele din urmă acționăm. Adesea, ne concentrăm doar pe partea de gândire și pe partea de acțiune și rareori pe partea de emoție și din păcate ele sunt cauza comportamentului nostru.
De obicei, cei mici preiau tiparul emoțional al părinților, iar, după cum bine vedem, noi suntem adesea grăbiți, nerăbdători, iar această grabă și nerăbdare este construită din cauza nesiguranței noastre, nesiguranța zilei de mâine, nesiguranța situației actuale, cu Covid, cu pandemia și așa mai departe. Iar copiii în momentul în care manifestă această nesiguranță o arată în mod direct. Ba stau prea lipiți de părinți, ba vor prea mult prezența lor, ba caută să fie tot timpul înțeleși, să caute atenția și așa mai departe”, a explicat Florin Alexandru.
Tocmai pentru a scăpa de aceste obiceiuri, Florin a deschis Academia Emoțiilor. Este un program online, care durează șapte săptămâni și care își propune să dezvolte șapte abilități cheie: observarea comportamentului, percepția emoțiilor, joaca de-a emoția, înțelegerea emoțiilor, gestionarea acestora, empatia și consumul emoțiilor.
Program Academia Emoțiilor:
- Săptămâna 1: Observarea comportamentului
- Săptămâna 2: Percepția emoțiilor
- Săptămâna 3: Joaca de-a emoția
- Săptămâna 4: Înțelegerea emoțiilor
- Săptămâna 5: Gestionarea emoțiilor
- Săptămâna 6: Empatia emoțiilor
- Săptămâna 7: Consumul emoțiilor
Academia este destinată tuturor părinților și copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani.
Importanța dezvoltării emoționale a copilului