În acest context, Mihaela Tatu împreună cu o echipă minunată au creat o nouă serie de povești. Au păstrat acceași structură - început, cuprins, iar la final...morala, dar cel mai important, fără violenţă.
Orice poveste are un impact emoțional asupra copiilor
În funcție de natura poveștii, impactul poate fi pozitiv sau negativ.
Chiar dacă mulți părinți susțin că cei mici nu sunt afectați de finalurile triste sau violente, realitatea este că unii ajung chiar să viseze urât, să jignească sau să îmbrâncească alți copii.
Urmăriţi un interviu cu Mihaela Tatu, realizatoare și prezentatoare TV
''Acum, am putut să o înțeleg pe Ioana, fiica mea, care mi-a spus "toată copilăria m-ai nenorocit emoțional din cauza acestor povești!", a spus vedeta tv.
Specialiștii nu recomandă menținerea celor mici într-un glob de cristal, ci îndrumă părinții să evite poveștile triste, violente sau în care se utilizează cuvinte vulgare, pentru că nu aduc niciun beneficiu copilului.
''Haideți să lăsăm de-o parte violența asta! Cum bietul lup a căzut în groapa cu foc, e un lup, da? Haide să îl educăm pe lup, hai să vedem ce facem cu lupul.. nu să devină vegetarian, dar să nu mai aibă această agresivitate. Să facă o selecție naturală, să mănânce animalele bolnave, nu să se ducă la iezii caprei, care s-a răzbunat, da? Și capra răzbunătoare. Deci dezvoltăm niște lucruri în copii, pentru că se regăsesc în atitudinea lor de mai târziu.
Așadar, dacă încă sunt părinți care își doresc ca cei mici să descopere poveștile cu care ei au crescut, dar în același timp nici nu vor să le facă cunoștință și cu latura mai puțin plăcută a acestora, pot apela la mici trucuri.
''Îi las pe ei să finalizeze, iar atunci ei găsesc soluții ca lupul să își învețe lecția fără să mai acționăm brutal și sângeros asupra lui, începe să intre la reeducare. Cred că toate poveștile sunt frumoase, însă nu este momentul în societate, cred eu, să alimentăm și să încurajăm zona de agresivitate pentru că ea există oricum. Copiii probabil că vedeau lumea diferit atunci și acum cred că cei mici au devenit mai sensibili emoțional''.
În acest context, Mihaela Tatu împreună cu echipa sa propune o nouă colecție de povești
Fosta realizatoare și prezentatoare de televiziune revine cu această ocazie și la microfon, doar că într-o formă cu totul diferită decât până acum – readuce la viață teatrul radiofonic interpretând povești pentru cei mici.
''Poveștile au personaje care sunt interpretate de către animăluțe, care trăiesc situațiile copilului, ne-am străduit ca poveștile să nu mai fie ca cele ale lui Creangă, să fie chinuit și nenorocit, sângeros lupul acela care la rândul lui a pus capetele iezilor în geam''.
Așadar, poveștile sunt adaptate la cerințele și nevoile actuale, fără violență și agresivitate, dar cu lecții importante de asimiliat
''Personajele poveștilor fie sunt fetițe, care sunt mofturoase și nu vor să doarmă și atunci există un complot al rochițelor care s-au dus la zână plăpumioară ca să le învețe ce să facă cu acea fetiță care nu voia să doarmă niciodată, niciodată. Și alte povești care au ca subiect, de exemplu, un concurs între două echipe de legume care se întrec pentru a cuceri inima lui mofturici și să nu mai mănânce paste și carbohidrați, ci să mănânce legumele care sunt sănătoase. Și fiecare legumă are câte o voce. E ceapa, care e tot timpul cu nasul plin, pentru că îi curge nasul că e ceapă. Și maestrul gogoșar care conduce cealaltă echipă. Și sunt fasolele, fasolele care se ceartă tot timpul între ele. Și mazărele care se lovesc încontinuu. Și este dovlecelul care este foarte timid''.
În perioada copilăriei, personajele din povești sunt modele de viață pentru cei mici.
''Fiecare poveste se termină cu o morală''
O morală care este legată fie de altruism, fie de a îți sprijini prietenii, fie de a încerca ceva nou. Poveștile sunt construite pentru a fi spuse exact înainte de culcare. Începe cu a fost odată ca niciodată și bine ați venit la povestea de seară care aduce somnul și se termină cu noapte bună, copii!'', a spus Mihaela Tatu.