Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Fracturile, cum să previi şi să tratezi aceste leziuni comune

Fracturile, cum să previi şi să tratezi aceste leziuni comune

Atunci când facem sport e clar că suntem mai predispuși să avem entorse sau fracturi, mai ales dacă am făcut o mișcare greșită, dacă nu am respectat o încălzire sau dacă nu suntem atenți. Mulți fac sport având telefonul în mână, alergând în parc, te împiedici, fără să vezi exact pe ce ai călcat, și riști să ai o entorsă sau o fractură.

fracturi previi tratezi leziuni comune
Fracturile, cum să previi şi să tratezi aceste leziuni comune Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    16 Mai 2024   •   16:17

Trebuie să nu ne ridicăm imediat. Intenția, în mod normal, e să te ridici imediat, să nu te vadă nimeni, să nu te faci de râs că ai căzut, însă, trebuie să stăm măcar câteva secunde să analizăm ce s-a întâmplat.

Identifică dacă există vreo deformare sau umflatură în zona accidentată. Iar dacă există suspiciuni de fractură sau entorsă, evită să îți mai folosești membrul și încearcă să îl imobilizezi pentru a preveni complicațiile.

"Dacă vedem că nu este o deformare, trebuie să vedem dacă avem vreo durere. Dacă avem vreo durere, începem să palpăm zona respectivă, să vedem dacă durerea crește sau este una mică.

Dacă este doar una mică, cel mai probabil este doar o entorsă, un traumatism la nivelul ligamentelor, atunci ne pornim din activitatea respectivă, punem gheață local și fașă elastică și ne adresăm unui medic specialist Tarek Nazer.

În procesul de vindecare, alimentația joacă un rol foarte important. Specialiștii recomandă creșterea aportului de calciu. Introduceți în alimentație brânzeturi, iaurturi, ouă, dar și verdețuri precum spanac, pătrunjel și varză, kale.

De asemenea, este importantă și vitamina D, care poate fi absorbită de la soare sau din anumite suplimente. Și, nu în ultimul rând, nu uitați de zinc, care este responsabil de refacerea colagenului și de activarea celulelor osoase.

Așadar, consumați salată verde, broccoli, conopidă, pătrunjel, sparanghel, ardei gras, fasole verde sau galbenă, năut, linte, sfeclă și ceapă roșie. Adăugarea roșiilor și a semințelor de dovleac sau floarea soarelui în salatele de legume crude este de asemenea benefică, deoarece acestea oferă și alte substanțe nutritive importante, cum ar fi vitamina C și acizi grași esențiali, care contribuie la sănătatea generală a țesuturilor și la funcționarea optimă a proceselor de vindecare.

"După o perioadă, când osul s-a consolidat, ajută foarte mult să facem kinetoterapie, unde câștigăm mobilitate articulară. Este foarte important să ne gândim și la fizioterapie, sunt foarte multe proceduri care ajută să grăbească procesul de vindecare – fie reducerea edemului, creșterea masei musculare sau alte metode care ajută să recâștigăm mobilitatea articulară.", a mai spus medicul.

Tot în procesul de recuperare se recomandă și balneoterapia. Apele minerale accelerează procesele de refacere. De asemenea, este esențial ca în această perioadă să mențineți o greutate optimă. Evitați zaharul rafinat, băuturile carbogazoase și alimentele procesate. De asemenea, puteți micșora consumul de sare. Una dintre consecințele neplăcute ale excesului de sodiu este edemul, cu perturbarea circulației și încetinirea vindecării. În plus, sarea în exces împiedică absorbția calciului.

Timpul necesar pentru a reveni la activitatea normală după o fractură depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul și severitatea fracturii, tratamentul aplicat, vârsta și starea generală de sănătate a persoanei. În general, procesul de vindecare după o fractură poate varia de la 6 săptămâni până la un an.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Citește mai multe din Numai de bine
» Vezi toate știrile din Numai de bine
Cele mai noi știri
Parteneri
x close