Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Efectele zahărului din fructe asupra organismului. Care este consumul optim de fructe

Efectele zahărului din fructe asupra organismului. Care este consumul optim de fructe

Papilele noastre gustative nu pot face diferența între cele două zaharuri simple, corpul nostru poate. Medicul Andra Balcangiu ce se întâmplă în organism atunci când le consumăm, dar și care dintre ele este mai putin nociv pentru organism.

efectele zaharului din fructe asupra organismului care este consumul optim de fructe
Efectele zahărului din fructe asupra organismului. Care este consumul optim de fructe Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    16 Mai 2024   •   15:30

Fructoza este cunoscută ca a fi de până la două ori mai dulce decât glucoza. Are un gust foarte dulce și intens în comparație cu alte zaharuri. Această dulceață puternică face ca fructoza să fie un îndulcitor eficient în multe produse alimentare.

"Glucoza este principalul zahăr pe care îl găsim circulant în sângele nostru. Glucoza este preluată de celulele organismului în vederea producerii de energie. Combustibilul preferat pentru creier este glucoza. Fructoza nu este un zahar circulant. După absorbție, ea este metabolizată la nivelul ficatului, unde se vor produce ulterior trigliceride.", a spus medicul specialist în diabet zaharat.

Pentru a evita consumul excesiv de glucoză și pentru a menține o dietă sănătoasă, specialiștii recomandă consumul de carbohidrați complecși, cum ar fi cereale integrale, legume, fructe și leguminoase. Aceste alimente eliberează glucoză treptat în sânge și oferă și alte substanțe nutritive esențiale.

Consumul excesiv de zaharuri, inclusiv glucoză, poate alimenta bacteriile din gură care produc acizi. Acești acizi pot deteriora smalțul dinților și pot duce la formarea cariilor dentare. De asemenea, atunci când mâncați alimente și băuturi bogate în glucoză, nivelul de aciditate din cavitatea bucală poate crește. Aceasta poate slăbi smalțul dinților și poate favoriza dezvoltarea cariilor.

Fructele de pădure sunt bogate în antioxidanți și au un conținut mai scăzut de fructoză în comparație cu alte fructe mai dulci. De asemenea, citricile, precum lămâile, portocalele și grapefruit-ul sunt și ele sărace în zaharuri.

"Ele duc în timp la creștere ponderală. O diferență susbtanțială între cele două, la un consum crescut, este dată de faptul că se produc grăsimi la nivelul ficatului. Pornind de la ideea că glucoza este un glucid circulant rămâne o cantitate mai mică de glucoză neutilizată din care vom forma ulterior lipide. În schimb, fructoza este preluată la nivelul ficatului, o cantitate mare de fructoză va ajunge la nivelul ficatului, va fi metabolizată, va fi stimulată lipogeneza. Astfel încât va conduce la creșterea nivelului de încărcare grasă la nivelul ficatului.", a mai spus medicul.

×
Subiecte în articol: Numai de bine
Citește mai multe din Numai de bine
» Vezi toate știrile din Numai de bine
Cele mai noi știri
Parteneri
x close