Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Cum să economiseşti bani. Metode pe care le poţi aplica imediat

Cum să economiseşti bani. Metode pe care le poţi aplica imediat

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 11:29 07 Apr 2022 Modificat la 12:19 07 Apr 2022
economisesti bani metode
Cum să economiseşti bani. Metode pe care le poţi aplica imediat Sursa foto: Unsplash.com

Diana Mihăilă, specialist în organizare, ne provoacă ca timp de câteva zile să nu mai cheltuim inutil nici măcar un leu. Iar ca să reușim, vine în ajutorul nostru și cu o serie de sfaturi.

Primul pas – PREGĂTIREA. Stabilește perioada, fă-ți un plan de acțiune, dezactivează toate aplicațiile de shopping sau măcar oprește notificările și propune-ți un obiectiv de economisire mai mare decât în restul lunilor.

"Ar trebui să ne facem un plan înainte de toate, să știm pentru ce economisim – poate vreau să îmi cumpăr ceva, poate vreau să îmi fac un fond de siguranță, poate vreau să plec în vacanțe", spune Diana Mihăilă, specialist în organizare.

După ce ai spus START provocării, acordă importanță fiecărui leu. Dacă simți nevoia să cheltui, plătește o factură. Dacă trebuie să mergi la cumpărături, nu te duce fără o listă clară și un buget pentru aprovizonare.



Să îți iei cafeaua într-o cană reciclabilă nu este un lucru foarte greu și am putea să o facem fiecare dintre noi, chiar dacă nu o faci în fiecare zi, pentru că uneori ai nevoie și de aceste mici recompense. Pot să îmi iau un sandviș și să nu mănânc într-o zi la prânz, în resturant, ci să mănânc pe bancă, în parc.

Dacă te cuprinde dorul de o carte nouă, vizitează un prieten și împrumută ceva pe gustul tău. Iar dacă ai nevoie de produse de beauty, de igienă personală sau de curățenie, răscolește dulapurile, sigur sunt recipiente pe care nu le-ai golit în totalitate.

Se pot face economii și în privința transportului?

"Putem să facem car sharing, adică mai multe persoane folosesc aceeași mașină. Suntem colegi, locuim în aceeași zonă, ne punem de acord – săptămâna asta mergem cu mașina ta, săptămâna viitoare mergem cu mașina mea sau eu n-am mașină, tu ai mașină, dar împărțim costurile pentru carburant și întreținerea automobilului", a mai spus Diana Mihăilă, specialist în organizare.

O altă variantă foarte bună poate fi și un abonament la mijloacele de transport în comun. Apoi, dacă te gândești la distracție și timp liber, află că există și alternative de buget.

"Sunt foarte multe spații publice care au porți deschise – fie că vorbim de muzeu, fie că vorbim de grădini, fie că vorbim de cinema în aer liber. În parc putem petrece mai mult timp. Să ne dăm întâlnire cu prietenii, să îi invităm la noi sau să mergem în vizită, nu costă. Poate doar mâncarea pe care o vom împărți".

De asemenea, poți găti alături de cei dragi și crea un ambient ca la restaurant. Sau fă SPA la tine acasă, o manichiură simplă și o pedichiură nu sunt atât de greu de făcut. Ține minte, de câte ori economisești, scrie într-un tabel, trece costul mediu plătit și fă un total să vezi cât economisești până la finalul provocării.

"Ne putem da seama ce facem în general cu banii, pentru că vom constata că avem niște obișnuițe care au devenit automate. De exemplu, cafeaua din fiecare zi. Dacă voi face un calcul al acestor cheltuieli automate o să văd că un procent din banii pe care eu îi câștig se duc în aceste direcții. Dacă acel procent reprezintă o mare parte din veniturile mele ar trebui să mă gândesc la o altă formă de a îmi satisface aceste plăceri, dar în raport mai echilibrat cu ceea ce reușesc eu să câștig în fiecare lună".

 Să cumperi daruri pentru alții este un minunat exercițiu de generozitate și recunoștință. Însă, în timpul provocării, Diana îți recomandă să eviți orice tentație. Dacă știi că în acest interval ai ceva de sărbătorit, planifică și cumpără din vreme.

"Când faci un exercițiu de cumpătare, precum este acesta de organizare pe plan personal, nu ne reținem a ne cumpăra alimente, apă, medicamente, nu amânăm plățile pentru a acumula penalități, ci pur și simplu încercăm să observăm care este comportamentul nostru pe parcursul unei zile, care sunt comportamentele repetitive și care dintre ele consumă bani, nu doar timp", mai spune Diana Mihăilă.

×
x close