Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Descoperire revoluționară a cercetătorilor români în lupta cu o boală autoimună

Descoperire revoluționară a cercetătorilor români în lupta cu o boală autoimună

Georgiana Mihăilă
2 minute de citit Publicat la 10:57 15 Dec 2021 Modificat la 10:45 17 Ian 2022
descoperire revolutionara cercetatori romani lupta boala autoimuna
Descoperire revoluționară a cercetătorilor români în lupta cu o boală autoimună Sursa foto: Antena 3

La o treime din cazuri, problema este genetică. Însă, există totuși și alți factori care pot juca un rol important în apariția bolii -  stresul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool sau infecțiile virale.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, psoriazisul este o boală cronică, dureroasă și care, din nefericire, nu pare să aibă tratament. Însă, cercetătorii din țara noastră au făcut o descoperire impresionanta.

Psoriazisul nu este o boală care afectează doar pielea, articulațiile sau unghiile, ci este o boală a întregului organism, motiv pentru care pacientul are nevoie de tratament general și nu numai de unul local.

''Numeroasele cercetări în imunologie au pus în evidență că există dereglări ale sistemului imun și, de asemenea, este afectat răspunsul imun născut și adaptiv la cei care sunt bolnavi de psoriazis.

La ora actuală, nu există un tratament alopat care să vindece, nu este un tratament curativ, se bazează pe un control al simptomologiei, este un tratment supresiv adică scad acele simptome până la pragul de tolerabilitate al pacientului'', a spus Dr. Viorica Chiurciu, cercetător științific gradul I.

Terapia cu imunoglobuline Y, contribuție românească de excepție în medicina modernă

Iar, din nefericire, în unele cazuri, medicina alopată poate avea și efecte adverse.

''Așadar, noi am venit cu o altă alternativă, cu o altă gândire științifică. Avantajele sunt foarte mari.

În primul rând, aceste  imunoglobuline Y specifice asigură imunitatea pasivă a organismului.

Se transferă acești anticorpi fabricați de găină omului, așa încât omul își creează acel perete invizibil împotriva bacteriilor, se echilibrează sistemul imunitar nu dau reacții adverse'', a precizat Dr. Viorica Chiurciu.

Practic, imunoglobulinele se extrag din ouă științifice obțiune de la găini inoculate cu un cumul de microorganisme de origine bacteriană, virală sau fungică. Ulterior, consumate de om, aceste imunoglobuline acționează ca o barieră pe care organismul o capătă împotriva factorilor biologici, dar are, în același timp, și acțiune curativă.

''Sunt diferite din punct de vedere al compoziției și spectrului de acțiune, avem produse care conțin o singură imunoglobulină Y specifică sau mai multe.

Noi am obținut printr-o tehnologie proprie în jur de 30 de imunoglobuline, care se adresează la 30 de microorganisme pentru care au fost create și acționează asupra lor'', a mai spus Dr. Viorica Chiurciu, cercetător științific gradul I.

Este un tratament pe care îl pot lua și copiii?

''Da, e bine că m-ați întrebat, pentru că medicina alopată nu poate să ofere în acest registru pediatric o soluție, pentru că tratmentul alopat dă reacții secundare și nu se poate aplica la copii. Iar noi am tratat copii cu psoriazis'', a menționat Dr. Viorica Chiurciu.

Psoriazisul se poate declanșa la orice vârstă, dar cu preponderență în cazul persoanelor care au între 50 și 69 de ani.

''Ce înseamnă a te vindeca clinic de psoriazis? 

Înseamnă că dispar semnele clinice, dispar leziunile de pe piele, leziunile de la nivelul unghiilor, durerile articulare, iar confirmarea că noi am vindecat clinic această boală este că facem un test biopsic prin care demonstrăm că structura pielii este normală'', a mai spus Dr. Viorica Chiurciu, cercetător științific gradul I.

Imunoglobulinele de la păsări sunt o alternativă pentru cele de la mamifere, care prezintă o serie de deazavantaje: purificare scăzută, laborioasă și costisitoare, iar stresul pentru animalele implicate este mult mai ridicat.

×
x close