În marea grupă a virozelor respiratorii sunt întâlnite cu precădere clasicele răceli, sinuzitele, bronșitele, gripa și rinitele, în special cele alergice. În ultimii doi ani, la aceste viroze obișnuite s-a adăugat și Covid-19, astfel că atenția trebuie sporită. Specialiștii ne recomandă în continuare să fim responsabili și să prevenim înainte să fim nevoiți să tratăm.
"Odată cu încperea școlii, cu reîntoarcera copiilor în colectivitate, sigur că încep și problemele de sezon. Sigur că a crescut numărul prezentărilor la cabinete. Din păcate, avem și pneumonii, avem rinofaringită, avem enterocolite, a început perioada în care ne confruntăm cu foarte multe viroze.", a spus medicul de familie Herdea Valeria.
Deși sezonul gripal încă nu a debutat oficial, luna octombrie a venit cu multe cazuri de viroze și pneumonii în spitalele din toată țara.
"În momentul în care la un copil apar semne de boală este bine ca părintele să dea un telefon la medicul de familie, înainte să vină la cabinet, pentru că poate să fie aglomerat, pot să vină în contact cu pacienți.", a mai spus medicul.
Fiecare părinte trebuie să fie atent la primele semne de boală și să facă o evaluare corectă. Specialiștii spun că cel mai important este să măsurăm temperatura, dar ATENȚIE în mod corect. În cazul copiilor mari și al adulților, vârful termometrului se va așeza în mijlocul axilei, iar brațul va fi cât mai strâns pe lângă corp. Termometrul va fi ținut timp de 10 minute în cazul celor cu mercur și cel puțin 2-3 în minute, dacă este electronic.
"Nu e bine să lăsați un copil cu febră mare. Atenție, combaterea febrei nu înseamnă să administrați antibiotice. Nu dați antibiotice fără recomandare medicală și nu dați antibiotice în viroze. Este esențial să urmărim starea generală a copilului. Dacă acesta este apatic, moale, îl doare capul, varsă sau se modifică în orice fel, rog să anunțaț medicul de familie.", mai transmite medicul.
Imediat după primele semne este importantă izolarea la domiciliu.
"A merge în colectivitate și a veni în contact cu alți copii înseamnă două riscuri: în primul rând, riscul pentru copilul respectiv de a se agrava și a se suprainfecta cu bacterii, deci a deveni o formă mai gravă de boală, și de altfel, și de a împrăștia viroza în colectivitate. Riscurile în cazul unei viroze sunt cele de agravare. Se poate transforma foarte ușor o răceală banală, o viroză într-o pneumonie. Pneumonia poate merge cu insuficiență respiratorie și copilul să ajungă într-o stare foarte gravă la spital.", a mai spus medicul.
Medicii specialiști susțin că aceste viroze sunt mai întâlnite la preșcolari și cei din clasele primare, în primul rând din cauza imuntității scăzute a celor mici.
"O recomandare fermă de prevenire a virozelor și, în special, a gripelor este de vaccinare împotriva gripei. Există vaccin gratuit la medicii de familie, trebuie o programare și prezentare. Este esențial să înțelegem că am trecut prin pandemie, dar asta nu înseamnă că suntem scutiți de boli. Cu cât vom avea o atitudine preventivă, mai serios privită de fiecare dintre noi și vom merge la un consult anual, în luna noastră de naștere, cu atât ne va fi mai bine.", a mai transmis medicul.
Cele mai eficiente metode de preventie ale virozelor respiratorii la copii sunt spălatul frecvent al mainilor, dezinfectarea corespunzatoare a suprafetelor de contact. evitarea contactului mainilor contaminate cu ochii, nasul sau gura și evitarea contactului direct prin imbratisari si saruturi.
Infecția cu parapetussis se mai numește popular și "tuse măgărească". Pe lângă simptomele generale de boală, caracteristice sunt accesele de tuse spasmodică şi durata lungă de evoluţie a infecţiei, adică câteva săptămâni, precum şi tabloul hematologic caracteristic.